Mozgástér – Sigalit Landau kiállítása a Mélycsarnokban

Videomunkákkal mutatkozik be első önálló magyarországi kiállításán Sigalit Landau; a neves izraeli képzőművész Mozgástér című tárlata péntektől látogatható a Műcsarnok projektgalériájában.

Sigalit Landau budapesti kiállítása az izraeli művésznő legújabb munkái köré rendeződik, de ezek mellett néhány korábbi videót is felvonultat a Mélycsarnok Galériában – mondta el a tárlat csütörtöki sajtóbemutatóján Boros Lili kurátor.

Mint kiemelte, az első terem központi motívuma a meszik (olívaszüret), ezt a címet viseli a kiállítás kezdő munkája is. Az egyik videón az olajbogyók betakarításánál porvédő maszkot viselő férfiak végzik munkájukat a fákat hosszú botokkal ütve, míg a másik kisfilmen a lombokat gépek rázzák durván. A munkások Sigalit Landau videóján szinte kizsákmányolják a természetet, erőszakos tevékenységük egyaránt értelmezhető bibliai, ökológiai vagy társadalmi párhuzamok mentén – mutatott rá a kurátor.

Sigalit

Következő, Ablak című munkájában Sigalit Landau a munkások poros ruháit egy mosógépbe helyezte, és vette filmre a mosás körmozgás kísért aktusát, melyek során a pólókból kioldódó por piszkosra színezi a vizet. Szintén a körmozgás dominál a belső terem Hármas hullahopp című videójában, amelyben három egymáshoz kötözött férfi mozgat a derekával egy óriási karikát, megelőlegezve a Sigalit Landau által a következő évben rögzített Szögesdrótos hullahopp című, híres videó tematikáját.

A madártávlatból felvett, DeadSee című kisfilmen görögdinnyékből fűzött óriási spirálformában a művész meztelen teste tűnik fel a Holt-tenger türkizkék vizében lebegve, míg a Munkacím FN (2010) elnevezésű, dinnyeszedő férfiak munkáját bemutató videodiptychonok egymás után következő képkockái és hangeffektusai az esztétikai látás hatalmáról és jelentésteremtő erejéről tanúskodnak – mondta el Boros Lili.

Ilan Mor, Izrael Állam nagykövete a sajtóvezetést követő megnyitón köszönetét fejezte ki, amiért az igen rossz idő ellenére is népes közönség gyűlt össze Sigalit Landau munkáit megtekinteni. Bátor dolog a művésznő munkáit bemutatni Budapesten – vélekedett a nagykövet, hozzátéve ugyanakkor: az expresszív, provokatív stílusáról ismert Sigalit Landau egyes műveivel már találkozni lehetett a magyar főváros kiállítóhelyein.

Gulyás Gábor igazgató az MTI-nek elmondta: pénteken a nemzeti ünnep alkalmából Sigalit Landau kiállítása, csakúgy mint Bukta Imre vasárnap záró, már több mint húszezres látogatottságú, Másik Magyarország című tárlata ingyenesen lesz látogatható.

Sigalit Landau Mozgástér című tárlata június 2-ig tart nyitva a Műcsarnok alagsori projektgalériájában.

Forrás: MTI