Sziget – A Calexico és Rachid Taha is a világzenei kínálatban

A Calexico, Rachid Taha, Emir Kusturica és zenekara, a Leningrad, a Mokoomba, a hazaiak közül a 25 éves Csík Zenekar, a Söndörgő és a PASO emelkedik ki a Sziget fesztivál OTP Bank Világzenei Party Nagyszínpada csütörtökön bejelentett fellépői közül.

Az idei program szereplői elsősorban a balkáni és ska alapú világzene képviselői. A Sziget fesztivált a rangos world-music magazin, a Songlines a közelmúltban ismét a legjobb nemzetközi fesztiválok közé választotta – közölték a szervezők.

Az egyik legismertebb a világzenei színpadon idén fellépők között a stílusát az alterock és a mexikói mariachi muzsika vegyítéséből kialakított amerikai Calexico, amely Algiers című friss albuma turnéján érkezik a Hajógyári-szigetre. Szintén új anyagot hoz az algériai rai zenét forradalmasító Rachid Taha, akinek múlt héten kijött Zoom című korongján Brian Eno, Mick Jones (Clash), sőt még az egykori rebellis futballsztár, Eric Cantona is közreműködött.

Szintén jön augusztusban a Szigetre Emir Kusturica és zenekara, a No Smoking Orchestra, amely visszatérő vendég a punk’n’rollt a balkáni zenével elegyítő stílusával, és fellép a Leningrad, amely orosz skába oltott táncdalokat játszik.

A latin zenét fogja képviselni a katalán rumbában utazó La Pegatina, koncertet ad az új-zélandi Moana & The Tribe, és fellép a pánafrikai tánczenéjével tavaly az Akváriumban is hatalmas sikert aratott zimbabwei Mokoomba is. Rendkívül izgalmasnak ígérkezik a legnépszerűbb albán rezesbanda, a Fanfara Tirana és a brit etno-techno Transglobal Underground közös projektje, a Kabatronics, továbbá érkezik a szerb és dán tagokból álló koppenhágai Tako Lako, amelynek stílusa „pszichedelikus gypsy beat”-ként jellemezhető.

A kínálatba tartozik a macedón Shutka Roma Rap, valamint a tavaly már remek bulit produkált két formáció, a „spagetti Balkánt” előadó milánói Figli Di Madre Ignota, illetve a dubot a skával, a rockkal és a balkáni zenével összekeverő bosnyák Dubioza Kolektiv. Az ukrán DakhaBrakha a szláv zenéket elektronikával bolondítja, Lengyelországból pedig szintén ketten érkeznek: a folk- és punkzenészekből alakult R.U.T.A., és a Warsaw Village Band, amely szláv, skandináv és a számi hagyományokban talált ihletet. Csehországból az energikus Cankisou jön.

A világzenei party nagyszínpad magyar fellépői között lesz a Söndörgő, a Besh o droM, a francia Latcho Drommal együttműködő Parno Graszt, a bulikirály Pannonia Allstars Ska Orchestra (PASO), és a tavalyi mínusz egyedik napi önálló koncert után tér vissza az idén 25 éves Csík Zenekar, amely pályafutása legemlékezetesebb pillanatai mellett egy Cseh Tamás-blokkal is készül.

Forrás: MTI