Mesterségek tárlata a Közlekedési Múzeumban

Négy mesterség – borbély, fodrász, bőrműves és a fa mestere – szerszámait mutatja be a péntektől látogatható Mesterségem címere című időszaki kiállítás a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumban Budapesten.

Az április 28-áig látogatható tárlaton az érdeklődők a borbélyok és a fodrászok ma már kínzóeszköznek tűnő kellékei, borotvái, hajsütői és formázó alkalmatosságai mellett bajuszkötőt, borotválkozó pemzlit és különleges varrógépeket is láthatnak – közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel.

Mivel egykor a borbélyok seborvosi és egyéb egészségügyi feladatokat is elláttak, a tárlaton ezeket a szerszámokat, egyebek mellett köpölyöző fecskendőt, fogkitörő kulcsot és más „kínzóeszközöket” is megtekinthet a közönség. A kiállítás bemutat egy múlt század eleji fodrászüzletet és egy asztalosműhelyt is a korabeli munkaeszközökkel, köztük olyan különleges fodrászszékkel, amilyenből Magyarországon összesen kettő található.

A több száz tárgy között szerepelnek olyan évszázados gyaluk, szekercék, fa- és bőrmegmunkáló szerszámok, amelyekhez hasonlót ma is használnak az adott szakma mesterei, és megtekinthetők olyan berendezések és gépek, amelyeknek a létét is elfeledtük. A tárlaton magángyűjtők egyedi gyűjteményei mutatkoznak be.

Forrás: MTI