Leopold Bloom képzőművészeti díj

LEOPOLD BLOOM KÉPZŐMŰVÉSZETI DÍJ
második alkalommal a Maurice Ward Group támogatásával

GBphbloomAz ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda és a Maurice Ward Group örömmel tudatja, hogy 2013-ban immár második alkalommal kerül átadásra a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj. Az elismeréssel a kortárs magyar képzőművészet progresszív alkotóit és nemzetközi megjelenésüket kívánjuk támogatni, kortól és médiumtól függetlenül. A kétévente kiosztásra kerülő díj először 2011. őszén került átadásra a Ludwig Múzeum, ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda és az ír Maurice Ward Group együttműködésének eredményeképpen.

A 10.000 euró értékű díjra külföldi kiállítás tervével pályázhatnak Magyarországon alkotó művészek egy általuk választott, elismert európai művészeti intézménnyel (múzeum, kereskedelmi vagy non-profit galéria), illetve rangos nemzetközi eseménnyel (biennále, fesztivál) együttműködésben. A díj a nyertes művész támogatása mellett az általa benyújtott kiállítási koncepció megvalósítását szolgálja. Ezzel kívánunk hozzájárulni a kortárs magyar alkotók és a szcéna nemzetközi művészeti életbe történő még intenzívebb bekapcsolódásához.

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt pályázók a Ludwig Múzeumban rendezett kiállításon mutatkoznak be 2013. szeptemberében. A végső nyertest a zsűri ünnepélyes díjátadó keretében hirdeti ki.

A díj
A díj nevét a modern irodalom egyik legjelentősebb alkotásának, James Joyce Ulyssesének magyar származású főhőséről kapta. Összhangban a díj és az ír alapító számára fontos értékekkel, Leopold Bloom a paradigmaváltó művészet, az utazás, a nemzetköziség és nem utolsó sorban az ír-magyar kapcsolatok szimbóluma.

Az ACAX profiljával összhangban a Leopold Bloom Képzőművészeti Díj fontos célkitűzése, hogy támogassa a hazai alkotók és a rangos külföldi kiállítóhelyek együttműködését és a művészek nemzetközi bemutatkozását. A 10.000 euró értékű díjjal ezért egy kortárs magyar képzőművész munkásságát kívánjuk elismerni, önálló vagy csoportos kiállítás keretében történő külföldi bemutatkozását támogatni.

A díj a pályázó belátása szerint oszlik meg a művész tiszteletdíja és a benyújtott kiállítási terv megvalósításának költségei között oly módon, hogy a művész tiszteletdíja legalább 4000, legfeljebb 9000 euró.

A pályázat
A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:
1. Angol nyelvű szakmai önéletrajzot
2. Angol nyelvű digitális portfóliót
3. Legfeljebb kétoldalas, angol nyelvű, a pályázó alkotásait bemutató külföldi kiállítás szöveges koncepcióját. Kérjük, röviden mutassa be az intézményt vagy művészeti eseményt is, mellyel együttműködik. A koncepció egyaránt vonatkozhat egyéni kiállításra vagy a pályázó csoportos kiállításon való szereplésére. Az utóbbi esetben a csoportos kiállítás teljes koncepciója, valamint lehetőség szerint a többi kiállító művész listája is csatolandó.
4. A választott külföldi intézmény szándéknyilatkozatát, melyben annak vezetője vagy kurátora megerősíti, hogy nyertes pályázat esetén a kiállítást legkésőbb 2014 végéig megvalósítja.
5. A kiállítás költségvetését, csoportos kiállítás esetén a művész részvételére vonatkozó költségvetést. (Az Európán belüli szállítás megszervezését és költségeit a Maurice Ward Group vállalja, így annak díját nem kell belefoglalni a költségvetésbe.)
6. Annak a legalább három, legfeljebb hat alkotásnak a megjelölését (kép, pontos adatok: cím, év, technika, méret, egyéb), melyet a pályázó az ősz folyamán megrendezendő díjátadó kiállításra történő beválogatása esetén bemutatásra szán. A zsűri és a szervezők ezekből választják ki a bemutatásra kerülő művet vagy műveket.

A pályázat leadása
A leadási határidő: 2013. április 30.
A pályázatokat kizárólag digitális formában várjuk.
A pályázatokat az alábbi szerverre kérjük feltölteni:
ftp://195.228.170.212
felhasználónév: leopoldbloom
jelszó: 2TqqQCmQ

Kérjük a pályázókat, hogy a feltöltéshez egy önálló, tömörített mappát hozzanak létre a szerveren. A mappa elnevezése a palyazoazonositoja.zip formátumot kövesse, ékezeteket, pontot, kötőjelet ne használjanak. A pályázó azonosítója lehet a pályázó valódi neve vagy fedőnév. A tömörítéshez bármilyen zip-kompatibilis program (Windows, 7zip, stb.), és bármilyen FTP kliensprogram (Filezilla, TotalCommander, stb) használható.

A határidő után beérkezett pályázatokat nem áll módunkban elfogadni.

A döntés
A zsűri döntését elsősorban a következő szempontok alapján hozza meg:
– a beadott portfólió
– a kiállítási terv és az azt megvalósító nemzetközi kiállítási intézmény szakmai elismertsége
– a Ludwig Múzeumban megrendezendő kiállításon bemutatásra szánt alkotások

A díjátadó kiállítás résztvevőit 2013. júliusában értesítjük, a közülük kikerülő nyertest pedig 2013. ősze folyamán, ünnepélyes keretek között hirdetjük ki.

Részvételi feltételek
– A díjra korhatár nélkül, ingyenesen pályázhatnak Magyarországon alkotó, illetve a hazai szcénában markánsan jelenlevő művészek.
– A pályázók részvételükkel elismerik és tudomásul veszik a részvételi feltételeket. Ezek megszegése a pályázatból való kizárást vonhatja maga után.
– A pályázók vállalják a szervezőkkel (ACAX, Maurice Ward Group) való együttműködést, a szükséges információk rendelkezésre bocsátását.
– A pályázók elfogadják a szakmai zsűri döntését, illetve azt, hogy a zsűri a sikertelen pályázatokra vonatkozó döntését nem indokolja
Amennyiben a pályázót a zsűri beválogatja a díjátadó kiállításba, úgy a művész vállalja, hogy:
– további díjazás nélkül rendelkezésre bocsátja a pályázati anyagban megjelölt és a zsűri által kiválasztott legalább három művét a kiállítás idejére. A műtárgyak biztosítását a kiállítás idejére a szervezők vállalják.
– elfogadja, hogy kiállított műveit a szervezők a Leopold Bloom Képzőművészeti Díjjal kapcsolatos kommunikációban korlátlanul és díjtalanul felhasználhatják, amennyiben a megjelenés nem sérti a művészi reputációját.
– A díj nyertese vállalja a pályázati anyagban ismertetett kiállítás megvalósítását.
– A díj nyertese vállalja, hogy a külföldi kiállításról a megvalósítást (zárási dátum) követő egy hónapon belül legalább kétoldalas beszámolót készít angol és magyar nyelven, és azt megküldi az ACAX részére.
– A díj összegének kifizetéséről és az együttműködés részleteiről külön megállapodás születik.
– A pályázók elfogadják, hogy adatszolgáltatásuk önkéntes és pályázatuk beadásával hozzájárulnak, hogy az ACAX személyes adataikat kezeli a pályázat elbírálásának ideje alatt
– A pályázók elfogadják, hogy a részvétel feltételeit a szervezők indokolt esetben megváltoztathatják.

Az alapító és támogató: Maurice Ward Group

A Maurice Ward and Co. Kft. az 1968-ban alapított anyavállalat magyarországi tagjaként Európa egyik piacvezető nemzetközi szállítmányozási cége, mely intelligens logisztikai megoldásokat kínál partnerei számára. Egyik fő tevékenységi területe műtárgyak kezelése, szállítása és szállítmányozása, illetve raktározása. A cég erre a feladatra kialakított gépjárműparkkal és csúcstechnológiájú raktárakkal rendelkezik. Speciálisan képzett szakembereik mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ügyfeleik számára is oly becses műtárgyakat a lehető legnagyobb odafigyeléssel és szakértelemmel kezeljék. Abban, hogy munkájukat a legszínvonalasabban végezzék, nagy segítséget jelent az anyavállalattól átvett szakértelem, illetve szakembereik magas szintű tudása és sokéves tapasztalata.

Koncepció és megvalósítás: ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Az ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda legfontosabb célja a kortárs magyar szcéna nemzetközi jelenlétének erősítése és támogatása. Tevékenységünk középpontjában a kortárs képzőművészet hazai és nemzetközi szereplői közötti intenzív kommunikáció és folyamatos szakmai együttműködés kiépítése és fenntartása áll.
Az ACAX a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum szervezeti keretében, a múzeum önálló osztályaként működik.
Gyakran Ismételt Kérdések >>>

Kapcsolat
Projektmenedzserek: Stepanović Tijana, Csizek Petra
E: leopold.bloom@ludwigmuseum.hu
T: (+36 1) 794 6488

Forrás: Ludwig Múzeum