Gangháború a Gödörben: a Mystery Gang és barátai koncertje

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában is ismert magyar rockabilly-trió, a Mystery Gang, valamint a stílushoz kapcsolódó két tehetséges fiatal csapat, a Silver Shine és a Psychomutants ad koncertet szombaton a fővárosi Gödör Klubban Gangháború címmel.

Az idén 15 éves Mystery Gangnek számos angol nyelvű anyaga jelent már meg brit, amerikai és német kiadóknál. Az Egri Péter énekes-gitáros által vezetett rockabilly formáció az elmúlt években játszott New Yorkban a Music Television meghívására, fellépett Londonban, Párizsban, Helsinkiben, Olaszországban, 2009-ben a ZZ Top előtt zenélt a Papp László Budapest Sportarénában.

A trió (Egri Péter mellett Paszinger Zoltán bőgős-basszusgitáros és Tamási László dobos) hosszú évek óta a legautentikusabb formájában mutatja be, milyen volt a rock and roll Amerikában az ötvenes évek derekán. A Mystery Gang tavaly első ízben magyar nyelvű lemezt is készített Megőrülök érted címmel.

„Számunkra a rockabilly nem egyszerűen egy stílus, a zenei és kulturális keretek mélyebb gyökerűek, mint sok ismert rock and roll előadó esetében. Nekem az amerikai rock and roll kultúrában az 1955-ös esztendő jelenti a csúcsévet, de a negyvenes évek végi western swing, a korai rhythm and blues, illetve a hatvanas évek közepi hangzás is masszívan jelen van a zenénkben” – magyarázta Egri Péter korábban az MTI-nek.

A Mystery Gang szombaton 22 óra 30 perckor lép a Gödör színpadára, előtte 21 órától a sötét hangulatú, pszichedelikus, a western swinget és rock’n roll-t tangóharmonikával házasító pécsi Psychomutants melegít be, végül a Gangháborút éjféltől a psychobilly stílusban (rockabilly plusz punk rock) zenélő Silver Shine zárja. Utóbbi, a nagybőgős hölggyel játszó csapat hamarosan harmadszor fog turnézni Amerikában.

Forrás: MTI