A zenéé a főszerep a Váci Tavaszi Fesztiválon

A zenéé a főszerep a csütörtökön este kezdődő és egy hónapon át tartó Váci Tavaszi Fesztiválon, ahol a gazdag zenei kínálatban egyaránt szerepel komolyzene, dixieland, tangó, operett és kórusmuzsika – mondta el az MTI-nek Iványi Károlyné, a Madách Imre Művelődési Központ (MIMK) igazgatója.

tavaszifeszt

A sokszínű programot bemutatva a művelődési központ vezetője kiemelte: az idei év előadói között találni mások mellett a váci születésű Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművészt vagy az idén 75. születésnapját ünneplő váci Vox Humana Énekkart, amelynek koncertjén a nagyhéthez kapcsolódó egyházi szövegekre komponált a cappella, illetve oratórikus művek csendülnek fel.

A város több programmal is megemlékezik Lehotka Gábor orgonaművész munkásságáról, születésének 75. évfordulója alkalmából konferencia mellett hangversennyel tisztelegnek Vác híres szülöttének emléke előtt.

A zenei sokféleséget kínáló rendezvényben a könnyedebb zenei műfajok kedvelői is megtalálhatják a kedvükre valót. A musicalek világát Polyák Lilla és Homonnay Zsolt idézi meg, az operett kedvelői számára Huszka Jenő Mária főhadnagy című darabját ajánlják, míg a hazai popzene kedvelőinek Péterfy Bori és a Love Band nyújt kikapcsolódási lehetőséget. Orosz Zoltán harmonikaművész előadásában francia musette-ek, tangók, ragtime, vérpezsdítő dél-amerikai dallamok csendülnek fel, a dzsessz műfaját pedig a Benkó Dixieland Band képviseli.

A Színházi Világnap alkalmából idén az Anconai szerelmesek című zenés komédiát mutatják be, de a közönség találkozhat a L’art pour l’art Társulat produkciójával is.

A gyermekes családok számára is készültek programokkal, a húsvéti kézműves foglalkozások mellett a Sajtkukacz együttes által megzenésített verseket és Weöres Sándor Holdbéli csónakos című művének zenés kalandjátékát kínálják.

A programsorozat egyik legfontosabb eseményét a kétszáz éve született Giuseppe Verdi legismertebb műveiből válogató hangverseny jelenti, a Váci Szimfonikus Zenekar fesztiválzáró koncertjének vendégművésze Xavier Rivadeneira lesz.

Forrás: MTI