Zandonai-opera a Művészetek Palotájában élő közvetítésben

Piero Faggioni realisztikus rendezésében ismét műsorára tűzi a Metropolitan Opera (Met) Riccardo Zandonai csaknem 100 éves operáját, a Francesca da Riminit, a darabot a Művészetek Palotája közönsége élő közvetítésben láthatja szombaton.

Az amerikai nyári időszámítás miatt egy órával előbb, 17 órakor kezdődik New Yorkból a közvetítés – közölte a Művészetek Palotája az MTI-vel. Az előadás háziasszonyaként a drámai szoprán, Sondra Radvanovsky kalauzolja a szünetekben a kulisszák mögé a nézőket.

Majdnem három évtizede, 1984-ben a Metben Renata Scotto, Plácido Domingo és Cornell MacNeil énekelte a főszerepeket James Levin vezényletével. Az új produkcióban a címszerepet Eva-Maria Westbroek, Paolót Marcello Giordani, Malatestinót Robert Brubaker alakítja.

A Francesca da Riminit 1914 februárjában mutatták be a torinói Teatro Regióban. A középkori történetet Dante dolgozta fel az Isteni színjátékban, majd Gabriele d’Annunzio verses színjátékából a híres zeneműkiadó leszármazottja, Tito Ricordi írta a librettót.

A 13. században élt híres Francescát házasságra kényszerítették Gianciottóval, az asszony azonban nem tud ellenállni valódi szerelmének, Paolónak. Szerelmük árulója a harmadik fivér, aki maga is szerelmes sógornőjébe. Francesca visszautasítja, így a szerelmi négyszög véres tragédiába torkollik.

2011-ben ez a mű volt az Armel Operaverseny és Fesztivál versenydarabja, amelyet a Szegedi Nemzeti Színház mutatott be.

Forrás: MTI