Határtalan Napok Miskolcon

A színházi előadásokra, a zenére és az irodalomra fókuszál a Miskolci Nemzeti Színház új kezdeményezése, a Határtalan Napok fesztivál, amely április 5-én kezdődik és első vendégeit Kassáról, Marosvásárhelyről és Szabadkáról várják.

Három napon át három határon túli magyar városból három művészeti ág alkotói, előadói találkoznak Miskolcon, az első Határtalan Napok rendezvényen. A program keretében a külhoni magyar művészet legjobb színházi alkotásai, ismert zeneszerzői, költői, írói mutatkoznak be a miskolci közönség előtt – mondta Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóhelyettese a keddi sajtótájékoztatón.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház a Pécsi Országos Színházi Találkozón fődíjat nyert Bányavirág című kortárs magyar darabját és egy klasszikus Shakespeare-vígjátékot, a kisvárdai fesztiválon a legjobb rendezői díjjal jutalmazott Makrancos Kata című előadást mutatja be Miskolcon. A marosvásárhelyi társulattól látható lesz még egy 1956-ról szóló előadás, a Lilike medika leveleiből, amelyben egy tinédzser orvostanhallgató lány levelei elevenednek meg.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház egy „kőkemény” családi színdarabbal, a Dogs and Drugs című produkcióval szerepel a Határtalan Napokon. A kassai Thália Színház két előadással, egy szellemes és vitriolos vígjátékkal, a Színházkomédiával, valamint a Gergő és az álomfogó című mese-musicallel érkezik Miskolcra.

A zenei programokról szólva a fesztivál művészeti vezetője elmondta: a Miskolci Szimfonikus Zenekar felvidéki, erdélyi és délvidéki neves zeneszerzők műveiből ad nagyszabású koncertet. Rajter Lajos, Csíky Boldizsár és Ján Cikker művei mellett megszólalnak a Grammy-díjas zeneszerző, Lévay Szilveszter ismert musicaljeinek – az Elisabeth, a Rebecca és a Mozart című daraboknak – a részletei is.

Forrás: MTI