Bob Dylan "akadémikus" lett

Az Amerikai Művészeti és Irodalmi Akadémia kedden tiszteletbeli tagjává választotta az amerikai rockzenészt és költőt.

Bob DylanRockzenész még soha nem részesült ilyen elismerésben.

„Ha Angliában élne, biztosan Sir Bob Dylan lenne” – hasonlította rangban a brit lovaggá ütéshez az elismerést az amerikai AP hírügynökség. Virginia Dajani, az évszázados múltú akadémia igazgatója megjegyezte, a beválasztásról döntő rendes tagok nem tudtak dűlőre jutni abban, hogy Dylan dalszövegeiért vagy zenéjéért érdemelte ki a tiszteletbeli tagságot.

A több mint 500 dalt szerző, 71 éves Dylant hivatalosan májusban egy New York-i ünnepségen nyilvánítják az elit kulturális intézet tiszteletbeli tagjává. A gitáros dalnok többek közt Christo, Allen Ginsberg, Ezra Pound, Kurt Vonnegut, Duke Ellington, Roy Lichtenstein, Philip Roth társaságába kerül.

Az akadémia ugyancsak tiszteletbeli tagjává választott kedden több külföldi művészt: Rafael Moneo spanyol építészt, Damon Galgut dél-afrikai írót és Luc Tuymans belga festőt. Az Egyesült Államokból Ward Just író, Richard Tuttle és Terry Winters képzőművész nyertek felvételt.

A 250 rendes taggal rendelkező Amerikai Művészeti és Irodalmi Akadémiába való bekerülés az egyik legjelentősebb kulturális elismerés az Egyesült Államokban.

Fotó forrás: Wikipédia
Forrás: MTI