Bányavidék – Székely Csaba drámatrilógiájának bemutatója a Kritikus Óra keretében

Időpont: március 24. 21 óra (a 19.30-kor kezdődő Bányavirág című előadás után)
Helyszín: Nemzeti Színház (Budapest IX., Bajor Gizi park 1.)

A szerzővel és a kötet szerkesztőjével, Darvasi Ferenccel Dömötör Adrienne, kritikus beszélget.

Örülnénk, ha jelezné jövetelét: a rendezvény Facebook eseménye

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Székely Csaba: Bányavidék

bányavidékSzékely Csaba fiatal kora ellenére jóval több mint egy szimpla tehetség. Trilógiájának első darabja, a Bányavirág a Színházi Dramaturgok Céhe, majd a Színházi Kritikusok Céhe szerint is Az évad legjobb drámája lett, a szerző megkapta érte a Szép Ernő-jutalmat. A sorrendben második műnek, a Bányavakságnak is két bemutatója volt már. A kötetzáró Bányavíz pedig az Örkény István Színház drámapályázatát nyerte meg. A Bányavidék darabjai ugyanazt az isten háta mögötti, reménytelen világot barangolják be, fanyar humorral, tragikomikusan.

A Nemzeti Színház március 23-án mutatja be a szerző Bányavirág című művét, a Kaszás Attila Teremben.

 

 

 

Székely Csaba

Székely CsabaSzékely Csaba 1981-ben született Marosvásárhelyen. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészkarán szerzett diplomát, majd a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem drámaíró szakos mesteri hallgatója volt. Kortárs írókat parodizáló kötete Írók a ketrecben címmel jelent meg 2004-ben. Előbb novellákat publikált, később fordult a drámaírás felé.

Első, angol nyelvű drámájával (Do You Like Banana, Comrades?) 2009-ben elnyerte a BBC Legjobb Európai Drámáért járó díját, 2012-ben pedig a Brit Írószövetség (Society of Authors) Imison-díjra jelölte a darabból készített rádiójátékot. A szerző ezzel egy évre szóló brit írószövetségi tagságot is nyert.

A kötetben szereplő drámatrilógiájának első részét, a Bányavirágot nagy sikerrel mutatták be Marosvásárhelyen (a 2012. évi Pécsi Országos Színházi Találkozó legjobb előadása lett) és Budapesten is (a Vidor Fesztiválon elvitte a legjobb kamaraelőadás díját); 2011-ben a Színházi Dramaturgok Céhe, 2012-ben a Színházi Kritikusok Céhe szerint lett Az évad legjobb drámája, a szerző pedig a Szép Ernő-jutalmat is megkapta érte. A harmadik rész, a Bányavíz megnyerte az Örkény István Színház drámapályázatát.

Fotó © Stiller Ákos
Forrás: Magvető