Zongoramaratonnal, koncertekkel emlékezik Liszt Ferencre Sopron

Zongoramaratonnal és koncertekkel emlékeznek művésztanárok és zeneiskolás diákok Liszt Ferencre a róla elnevezett soproni kulturális központban szombaton.

liszt-ferencA zeneszerző első gyermekkori koncertjét kilencévesen Sopronban tartotta  – emlékeztetett Kóczán Péter szervező.

Székely István, az 1977. évi Liszt Zongoraverseny győztese délután ad hangversenyt, műsorán Liszt, Haydn és Bartók művei szerepelnek. Az esti koncertet pedig Keren Hanan izraeli zongoraművész adja. A művésznő korábban olyan zenekarokkal és karmesterekkel is fellépett szólistaként, mint az Izraeli Filharmonikusok és Zubin Mehta vagy a Budapesti Fesztiválzenekar és Fischer Iván. Soproni szólóestjén Liszt-, Beethoven- és Brahms-műveket szólaltat meg.

Liszt Ferenc több szálon kötődik Sopronhoz. Az egykori Sopron vármegyében, Doborjánban (a mai nevén Raidingban) született. Első, csodagyerekként adott koncertjét követően még négy alkalommal hangversenyezett a városban. Utoljára 1881-ben lépett fel, ez volt egyben az utolsó látogatása Sopronban.

Forrás: MTI