VeszprémFest: Diana Krall, Marcus Miller, Paco De Lucia

Impozáns névsort jelentettek be a szervezők az idei VeszprémFestre: Diana Krall, Marcus Miller, Paco de Lucia, Nigel Kennedy és Craig David is fellép a jubileumi, tizedik rendezvényen július 16. és 20. között.

A VeszprémFestet Diana Krall háromszoros Grammy-díjas kanadai énekesnő nyitja, másnap ad koncertet az amerikai Marcus Miller, a dzsessz műfaj egyik legkiválóbb, a Grammyt kétszer elnyert basszusgitárosa. Július 18-án lép színpadra Paco de Lucia spanyol gitárművész, a flamenco zene egyik kiválósága, 19-én Nigel Kennedy brit hegedűvirtuóz, a zárónapon pedig Craig David népszerű brit popénekes ad műsort – mondta Mészáros Zoltán fesztiváligazgató a keddi veszprémi sajtótájékoztatón.

A Diana Krall-est kivételével minden koncertet a várban rendeznek meg, esőnapon a Veszprém Arénába „költözik” a fesztivál – tette hozzá.

veszprémfestA 10. fesztiválon is megrendezik a Rozé, Rizling és Jazz Napok című kísérőrendezvényt az Óváros téren, ahol ismert zenészek és fiatal tehetségek lépnek fel, például a Snétberger-tanítványok. A jezsuita kolostorban etno dzsesszt játszanak a VeszprémFest másik kísérő rendezvényeként. Fellép – többek között –  a Szalóki Ági Trió, a Dresch Quartet, Balogh Kálmán és Lukács Miklós cimbalomduója. Új helyszín lesz a Petőfi Színház, ahol Roby Lakatos és vendégei július 20-án adnak koncertet.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere köszöntőjében a szervezőket méltatta, hiszen az önkormányzat egyedül nem képes szponzorálni a VeszprémFestet. A VeszprémFest az ország legszínvonalasabb rendezvénye, sőt az országhatárokon kívül is jó híre kelt. Aki egyszer eljön ide, visszatérő vendégünk lesz – hangoztatta.

A fesztivál fő támogatója, az E.ON igazgatósági tagja, Winkler János elmondta: a vállalat négy éve a fesztivál főtámogatója, még a viszonylag nehéz időkben is kitartanak, mert olyan értékeket hoz, ami keveseknek sikerül.

Mészáros Zoltán fesztiváligazgató visszatekintett az elmúlt évekre: tíz esztendő alatt a külföldi fellépők között 107 Grammy-díjas volt, 45 nemzetközi produkciót szerveztek, hét operát, négy kiállítást 50 ezer látogatóval. A tíz év alatt összesen 150-180 ezer látogató fordult meg a fesztiválon és kísérőrendezvényein, s 1,3 milliárd forintot költöttek rá.

A VeszprémFest költségvetése idén 230 millió forint, ebből 80 millió forint jegybevételt terveznek, 45 millió forint támogatásra számítanak a Nemzeti Kulturális Alaptól, 85 millió forint szponzori, 20 millió forint a város támogatása – ismertette Mészáros Zoltán.

További információk a www.veszpremfeszt.hu honlapon.

Forrás: MTI