Krúdy-év Óbudán

Kiállításokkal, irodalmi szalonnal, színházi bemutatókkal, zenei eseményekkel tiszteleg májustól a III. kerület az utolsó éveit Óbudán leélő Krúdy Gyula író emléke előtt.

200px-KrudyKrúdy-évet hirdetett Óbuda, az író halálának 80. és születésének 135. évfordulója alkalmából. Bús Balázs (Fidesz-KDNP), a III. kerület polgármestere arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megemlékezést május 4-én, Óbuda napján kezdik, és számos kiállítással, irodalmi szalonnal, színházi bemutatóval, zenei eseménnyel tisztelegnek az élete utolsó éveit Óbudán töltő Krúdy Gyula emléke előtt. Az író egykori lakhelyén most a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum működik.

A programsorozatban részt vesznek az önkormányzat kulturális intézményei, az Óbudai Kulturális Központ, az Óbudai Múzeum, az Óbuda Társaskör, valamint más, nem önkormányzati fenntartású kulturális intézmények is. Az íróhoz kötődő intézmények, vendéglátóhelyek Krúdy-negyedet hoznak létre, ahol kulturális és gasztronómiai élményeket kínálnak.

Októberben Krúdy-hónap lesz, ezzel egyidejűleg Szindbád-szobrot állítanak a Fő téren, az alkotáson keresztül Krúdy Gyula mellett Latinovits Zoltán színművészt is megidézik. A szobor az elképzelések szerint egy kocsmaasztalnál ülő bronzalak lesz, akihez csatlakozni is lehet.

Forrás: MTI