Kiállítás és flashmob a vese világnapján

Flashmobbal és plakátkiállítással hívják fel a figyelmet a vese központi szerepére a csütörtöki világnapon egy budapesti rendezvényen.

A Madách Színház Társulatának közreműködésével flashmob produkció várja az érdeklődőket a Mammut bevásárlóközpontban, emellett kiállítás látható a Nemzeti Vese Program pályázatra beérkezett alkotásokból.

A Nemzetközi Nephrologiai Társaság és a Vesealapítványok Nemzetközi Szövetsége minden év márciusának második csütörtökét a vese világnapjának nyilvánította magyar kezdeményezésre. A 6 kontinens több mint 100 országában megtartott világnap központi üzenete: „Előzd meg a vesekárosodást! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!”. A világnap célja felhívni a figyelmet a vese központi szerepére általános egészségi szempontból, csökkenteni a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát – közölték a szervezők az MTI-vel.

Magyarországon a betegek több mint felénél sürgősségi helyzetben – csak a vesebetegség végstádiumában – ismerik fel a veseelégtelenséget. Az ilyenkor fennálló életveszélyes állapot a dialíziskezelés azonnali elkezdését teszi szükségessé. Pedig az időben felfedezett vesebetegség gyógyszeresen kezelhető, progressziója jelentősen lassítható. Ma Magyarországon csaknem 600 ezer ember szenved a vesebetegség valamely stádiumában, és ez a szám évente 3-4 százalékkal növekszik.

A világnaphoz kapcsolódóan április 21-én 10 és 13 óra között a B. Braun Avitum 1. számú budapesti dialízisközpontjában nyílt napot tartanak, melyen a szakemberek részletes tájékoztatást adnak a témában.

Forrás: MTI