Elhunyt Cipő, a Republic énekese

Bódi László több mint három héten át feküdt kómában. A Republic együttes énekese, alapítója 47 éves volt.

Bódi László, azaz Cipő szívproblémái miatt került kórházba február közepén. Azóta mélyaltatásban tartották.

Cipő évek óta tartó krónikus szívritmuszavara február 15-én péntek hajnalban rohamot eredményezett, aminek következtében sürgősséggel kellett kórházba szállítani – számolt be róla korábban a hirado.hu. Február 20-án szerdán gégemetszést hajtottak végre, hogy szabadabbá tegyék az énekes szervezetében az oxigénáramlást.

Bódi László 1965. május 3-án született Ungváron, családja egyéves korában költözött Kisvárdára. Zenei általános iskolába járt, zongorázni tanult, Nyíregyházán még rádiófelvétel is készült vele. Első együttesét gimnáziumi évei alatt alapította Cipőfűző néven, innen ragadt rá a Cipő név. A Zeneakadémiára már nem felvételizett, úgy döntött, inkább dalokat ír – tanára is erre bíztatta.

CipőTizennyolc évesen Budapestre költözött, ahol úgy érezte, több lehetősége nyílik a zenélésre. A Republic zenekart 1990. február 23-án alapította Tóth Zoltán gitáros, billentyűs, Boros Csaba basszusgitáros, Bali Imre (Rece Apó) gitáros és Szilágyi „Bigyó” László dobos társaságában. A dobokhoz hamarosan Nagy László Attila ült, Bali helyére pedig Patai Tamás érkezett. Egy vidéki házban gyakoroltak, majd helyi televíziós szereplések után szárnyra kapta őket a hírnév, megnyerték a balatonlellei rockfesztivált. Hamarosan a Beatrice koncertjein is felléptek, mert Nagy Feró megkedvelte a zenéjüket, könnyen érthető, szókimondó, dallamos muzsikájuk gyorsan hódított.

Megalakulásuk évében már két lemezre szóló szerződést kaptak a Hungarotontól, az első, Indul a Mandula című albumról a Repül a bálna váratlan és hatalmas siker lett. A zenészek ezután új kiadó után néztek, de szerződésük még élt, ennek egy negyven perces dobszólóval tettek eleget – legnagyobb meglepetésükre az anyag Üss a kazettára címmel meg is jelent. Következő lemezük, a Hoppá-hoppá! olyan slágereket tartalmazott, mint a Jó reggelt kívánok, a Szeretni valakit valamiért. Az 1994-es Disco című albummal lépték át a százezres eladott példányszámot, a Ha itt lennél velem és a 67-es út című dal sokáig vezette a slágerlistákat. Cipő 1995-ben szólóalbummal rukkolt elő, az Amszterdamot Rajcs Renátával készítette.

Ugyanebben az évben jelent meg a Tüzet viszek című Republic-album is. A zenekar 1999-ben tripla albummal kedveskedett rajongóinak, a következő évben Cseh Tamással közösen készült a Levélváltás, amelyen egymás dalait dolgozták fel. A Republic tizedik születésnapján jelent meg az Aranyalbum az addigi legnagyobb slágereivel. A Mohikán albumról a Dudu című darab a média által legtöbbet forgatott dalok közé is bekerült. Tizenötödik születésnapjukat az 1 Magyarország 1 Mennyország című albummal és első DVD-jükkel ünnepelték.

A Republic rendkívül termékeny együttes, idén év elején már a 37. lemezük jelent meg Klasszikusok címmel, ezen a zeneirodalom néhány klasszikus szerzője (Bartók, Paganini, Maurice Jarre, Grieg, Hacsaturján) szerzeményeinek átiratát készítették el a Road 67 Symphonic Orchestra kíséretével, emellett néhány Republic-slágert is áthangszereltek a nagyzenekari megszólaláshoz.

A zenekar számos szakmai elismerést kapott, köztük a Magyar Rádió eMeRTon díját, 1992-ben az év popegyüttese címet, kétszer ítélték nekik az Arany Zsiráf díjat, 1997-ben megkapták az ARTISJUS Huszka Jenő-díját, 2008-ban a Fonogram díjat. 2010-ben, megalakulásuk huszadik évfordulóján a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést vehették át.

Az évi száz-százötven fellépés természetes volt a zenekar számára, így lettek az egyik legtöbbet koncertező zenekar az országban. Hagyománnyá vált március 15-ei koncertjük. Cipő kétszáznegyven dalt írt a Republicnak, de énekelte szerzeményeit Koncz Zsuzsa és Halász Judit is.

MTI fotó: Haáz Sándor
Forrás: MTI