A Blaha-sztori – Bemutató a Bethlen Téri Színházban

A Blaha-sztori – zenés kulisszatitkok két részben címmel tartanak bemutatót a budapesti Bethlen Téri Színházban; a Blaha Lujza sorsát megidéző előadást Csomor Csilla főszereplésével szerdán láthatja először a közönség.

A Bezerédi Zoltán rendezte két részes zenés összeállítást szerdán 15 órakor játsszák, emellett csütörtökön fél nyolckor is műsorra tűzik – olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Darvas Ferenc és Darvas Kristóf zeneszerző, zongorista közreműködésével létrejövő előadásban a magyar színjátszás páratlan alakját, Blaha Lujzát eleveníti meg Csomor Csilla, aki a Déryné Széppataki Róza életét feldolgozó, Édes Rózám! című önálló estje után most a „nemzet csalogánya” bőrébe bújik.

A színésznő célja, hogy a nagy előd sorsának bemutatásával maga is képviselje azt a szent küldetést, amely a magyarságtudatot erősítve a szép magyar nyelv ápolásának fontosságára irányítja a figyelmet – áll az előadás ismertetőjében.

Mint írják, a korabeli sajtó szerint valamennyi népszínműben Blaha Lujza volt a királyné parasztruhában. Az előadás bemutatja, honnan indult az operett, opera, népszínmű, dráma koronázatlan királynője, aki alig 16 évesen ment férjhez a 37 éves Blaha János karmesterhez, hogyan szerződtette őt Szigligeti Ede a Nemzeti Színházhoz. Az előadás dramaturgja Perczel Enikő, a produkció díszlet- és jelmeztervezője Árva Nóra.

Csomor Csilla, a jászberényi születésű színművész a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Kerényi Imre osztályában végzett, majd a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött, később tagja volt a Nemzeti Színháznak, majd átnevezése után a Pesti Magyar Színháznak.

A színművész számos prózai és zenés darabban játszott, láthattuk többek közt a Bánk bán Izidórájának szerepében, Gizellaként az István, a királyban, Titániaként Shakespeare Szentivánéji álmában. A televíziónézők a Barátok közt című magyar filmsorozatban ismerhették meg.

Forrás: MTI