Fesztivállal ünnepel a százéves Bécsi Konzerthaus

A korábbiaknál is nagyszabásúbb fesztivált rendez idén a 100 éves Bécsi Konzerthaus május 11. és június 29. között. A sorozat csatlakozik a Bécsi Ünnepi Hetek programjához.

Bernhard Kerres távozó igazgató búcsúzóul a nemzetközi zenei világ sztárjainak sokaságát hívta meg. A program a műfajokat tekintve is páratlanul változatos – olvasható a ház honlapján.

Május 5-én a homlokzati erkélyről szól nyitányképp a Federspiel fúvósegyüttes, a fesztivál alatt még három alkalommal játszanak ezen a helyen, illetve rossz idő esetén a ruhatárban.

Az első és a második estén a „zászlóshajónak” nevezett Bécsi Filharmonikusokat Marc Minkowski vezényli, Bécshez kötődő szerzők, Gluck, Haydn és Beethoven műveit szólaltatják meg. Szóló zongoraestet ad Arkagyij Vologyosz, Rudolf Buchbinder, Till Fellner, Maurizio Pollini és Jevgenyij Koroljov.

A Hagen, a Mosaiques, a Belcea Kvartett mellett a Camerata Salzburg és a Bécsi Zongoratrió is képviseli a kamaramuzsikát. Dalestet ad Georg Nigl bariton. Jörg Widmann klarinétművész és zeneszerző kortárs műsort játszik, benne saját alkotásával.

Marc Minkowski barokk specialistaként ismert együttesével, a Les Musiciens du Louvre Grenoble-lal meglepő módon Wagner-operát ad elő. A koncertszerű előadásban A bolygó hollandit Jevgenyij Nyikityin énekli, aki tavaly ugyanezt a szerepet Bayreuthban lemondani kényszerült tetoválásai miatt.

Minkowski és zenekara eljátssza a már-már elfeledett Pierre-Louis Dietsch 1842-ben kelt operáját, amelynek témája ugyancsak a tengerek vándorló fantomja.

A Bécsben is tanult Wayne Marshall orgonakoncertjén a zárószám improvizáció lesz, Leonard Bernstein Candide című musicaljének részleteire. A két fantasztikus virtuóz, Igudesman&Joo a zenében rejlő humort tárja fel, programjuk címe: És most Mozart. Wagnert veszi célba a Gansch&Roses ironizáló dzsesszprogramja.

Az úgynevezett nagyágyúk sorában a New York-i Filharmonikusokat említi a honlap, kétszer lépnek fel, előbb Emanuel Ax zongoraművész, másnap Joshua Bell hegedűművész a szólistájuk. Sir Simon Rattle és a Berlini Filharmonikusok Mahler II. (Feltámadás) szimfóniáját szólaltatják meg. A másik évfordulós zeneszerző, Verdi Requiemje a Teatro Regio Torino Ének és Zenekara tolmácsolásában hangzik el, Gianandrea Noseda vezényletével.

Hatalmas vállalkozás Schönberg Gurre-Liederjének előadása, a Bécsi Szimfonikusokat Kent Nagano vezényli. A fesztivált a Bécsi Énekakadémia hangversenye zárja, Orff Carmina Buranáját adják elő.

Forrás: MTI