A Kassák Múzeum vezetője nyerte el a MúzeumCafé Díjat

Sasvári Edit művészettörténész, a Kassák Múzeum vezetője kapta az idei MúzeumCafé Díjat. A múzeumi magazin által összehívott szakmai grémium az intézmény nemzetközi mércével mérve is látványos tartalmi és formai megújításáért ítélte oda az elismerést.

A 2007-ben a Szépművészeti Múzeum által alapított, több nemzetközi elismeréssel is kitüntetett múzeumi magazin harmadszor ítélte oda díját. Az alapítók a díjjal a magyar múzeumi szakmából minden évben egy olyan szakember munkáját ismerik el, aki a magazin szellemiségével összhangban előremutató, új- és korszerű szemlélettel alkotott a maga szakterületén.

A döntésben a szerkesztőbizottság (Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, György Péter esztéta, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének igazgatója, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, Török László ókorkutató, régész-egyiptológus, akadémikus) és Martos Gábor főszerkesztő munkáját Hatházi Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) főosztályvezető-helyettese, Cseri Miklós, az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának elnöke, a szentendrei Skanzen főigazgatója és Mélyi József, a Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) Magyar Tagozatának elnöke, művészettörténész-műkritikus segítette.

Sasvári Editet 2010 októberében nevezték ki a Kassák Múzeum élére. Az új vezető az intézményből rövid idő alatt egy élő, izgalmas kiállításokat és programokat kínáló, a tudományos kutatásban is aktív múzeumot hozott létre. Munkájának eredményeként a Kassák Múzeum tartalmában és formájában egyaránt megújult és nemzetközi szinten is ismertté vált.

Az intézményben az elmúlt két év során nemzetközi konferenciát és workshopot rendeztek a Kassák- illetve az avantgárd-kutatás témakörében; nemzetközi kapcsolatokra is építve nyitottak meg több időszaki kiállítást, jelentős hazai és külföldi magángyűjteményeket mutattak be. A múzeumban 2011-ben megnyílt az új állandó kiállítás, amelyben múzeumpedagógia foglalkozások is zajlanak.

A múzeum mindezek mellett 2012-2013 során, Kassák születésének 125. évfordulóját ünneplő KASSÁK ÉV keretében beszélgetéssorozatot kezdeményezett a művész aktualitásáról, illetve színházi előadásokat is szervezett.

Az új intézményi stratégia szerves része egy új típusú, intenzív kommunikáció, amelynek első lépése a múzeum formai arculatának megújítása volt. A kassáki szellemet megidéző, de kortárs szemléletű, letisztult dizájn (Lepsényi Imre munkája) 2012-ben elnyerte a világ egyik legrangosabb dizájn-díját, a Red Dot Awardot.

A Plexiawards által tervezett MúzeumCafé Díjat és a vele járó, az EMMI és a magazin által felajánlott 200.000 forintot március 8-án este adja át Martos Gábor főszerkesztő. Az elismerést minden év márciusában adja át a magazin, abban a hónapban, amikor Gróf Széchényi Ferenc 1802-ben felajánlotta gyűjteményét a köz javára.

A trófea
A MúzeumCafé Díj egy kortárs műtárgy: egy plexitömb, amelyben négy párhuzamos síkban „lebegve” különböző geometriai formák adják ki a MúzeumCafé védjegyét, a lap hátsó borítójának „tipográfiai kávébabszemekből” összeálló mintáját. A négy különálló sík az ofszettechnológiával készülő magazin négy különböző nyomólemezére, illetve a magazin négy alappilléren nyugvó rovatstruktúrájára utal. A mintát befoglaló rész mérete megegyezik a magazin méreteivel, vagyis 235 mm széles és 300 mm magas; a vele egy tömböt alkotó talapzattal együtt a díj magassága 433 mm, vastagsága 60 mm, súlya 5,6 kilogramm.

A díjnak minden évben más-más színösszeállítása van. Az idei trófea a Kassák Múzeum Red Dot-dizájn díjas arculatának fekete-fehér színeit, valamint a Kassák munkásságában jellemző piros színt idézi.

A MúzeumCafé Díjat Salát Zalán Péter, a MúzeumCafé magazin művészeti vezetője tervezte, és Paizs László szobrászművész fia, Paizs Csaba, és műhelye, a Plexiawards munkatársai készítették el. A díj talapzatába ebben az évben a tervező meghívására a Kassák Múzeum új arculatát megalkotó Lepsényi Imre beledolgozta díjnyertes tipográfiai elemeit.

Forrás: Szépművészeti Múzeum