Irodalmi hajóút a Dunán

Irodalmi hajókirándulásokkal irányítják Leányfalu rejtett szellemi kincseire a nagyközönség figyelmét a hétvégén a település helytörténészei.

Az Üdv a Dunának elnevezésű program keretében nemcsak a Leányfaluhoz kötődő írókat és művészeket idézik meg, de szóba kerülnek azok az alkotók is, akik hódolattal adóztak a folyó és a Dunakanyar szépségének – mondta el az MTI-nek a kezdeményezést Jékely Endréné helytörténésszel közösen elindító Bedő Szilvia könyvtáros-helytörténész.

Mint felidézte, a „nyájas” vidék az 1860-as, 70-es években kezdte vonzani a fővárosi művészeket, tudósokat, magas rangú hivatalnokokat, akik eleinte a pócsmegyeri szőlősgazdáktól béreltek présházakat, utóbb pedig építkezni kezdtek. Az 1870-es években épült első villák tulajdonosai között találni a Nemzeti Színház és az Operaház neves művészeit, s velük majdnem egyszerre, még az első „telepesek” közt jelent meg a magyar irodalmi élethez több szálon is kapcsolódó Szendrey Ignác, Petőfi Sándor és Gyulai Pál apósa. „A magyar irodalomtörténet kiemelkedő alakjának dolgozószobája ma is érintetlenül látható az Ybl Miklós által tervezett leányfalui házban” – hívta fel a figyelmet a könyvtár munkatársa.

A helytörténész emlékeztetett a település és a magyar irodalom legközismertebb kapcsolatára is: Móricz Zsigmond 1912-ben épített házat Leányfalun, ahol kezdetben csak a nyarakat töltötte, 1936-ban azonban végleg ide költözött.

Leányfalu később is a nyugalom szigetét jelentette számos művész számára – folytatta a felsorolást Bedő Szilvia. 1944-45 körül kisebb-nagyobb megszakításokkal több mint két évet töltött itt Márai Sándor, de nyaralója volt Leányfalun Rózsahegyi Kálmánnak, a legendás színésznek és Karinthy Ferenc írónak is.

Az irodalmi hajókirándulások alkalmi idegenvezetői között lesz Aknay János és Balogh László festőművész, Szilágyi Zsófia Móricz-kutatót, a meghívott vendégek között pedig ott lesz Gyulai Pál dédunokája. A hajóutak során számos irodalmi idézet hallható majd – fűzte hozzá a helytörténész -, a közönség többek között a nyarakat Szentendrén töltő Vas István, vagy a Visegrádról ide látogató Áprily Lajos verseivel találkozhat, de részlet hangzik el Feszty Árpád, a 19. század egyik legismertebb magyar festőjének Leányfalváról szóló őszi tárczájából is.

A Leányfalu és Szentendre között közlekedő irodalmi hajójáratokból összesen hetet indítanak szombaton és vasárnap, ám – mint Bedő Szilvia pénteken elmondta – már mindegyik megtelt. A szervezők ígérete szerint azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel még tavasszal újabb irodalmi hajókirándulásokat szerveznek. Ezekről Leányfalu honlapján lehet majd tájékozódni.

Forrás: MTI