Női portrék, installációk és műanyag pongyolák kiállításon

Szigethy Anna képzőművész nőkről készült fotósorozatokat, tárgyakkal kiegészített videoinstallációkat és női pongyolákat mutat be azon a kiállításon, amely péntektől látható a Kiscelli Múzeumban oratóriumában Budapesten.

A tárlat az oratórium előtti részen Barcsay Jenő Asszonyok című nagyméretű szénrajzával szemben felállított nőifotó-sorozattal indul. Az Álmodozás című sorozatban – Barcsay alkotásához hasonlóan – nem beazonosítható, konkrét nőalakok szerepelnek, hanem olyanok, akik a berlini nyüzsgésben elgondolkodva várakoznak – mondta el Szigethy Anna képzőművész az MTI-nek.

„Az oratóriumban lévő csillár és cserépkályha otthonosságához alkalmazkodva gondoltam arra, hogy a pongyolagyűjteményemet is bemutatom, a helyszínt lakószobaszerűnek éreztem” – tette hozzá.

A 60-as, 70-es évekből való különböző méretű színes, mintás vagy csipkézett háziköntössel felöltöztetett 25 szabóbabát a kínai agyaghadsereghez hasonlatosan női hadseregként állította fel. Az otthonkákat használtruha-boltokból véletlenszerűen kezdte el gyűjteni, az első darabokat magának vásárolta.

A pongyolás installációhoz tartozik egy idén készült videó: Fehér Tamás filmrendező Kertes házak utcája című, 1962-ben készült alkotásának ismétlődő jeleneteiben a férfi főszereplő körül két nő látható pongyolában.

Az öt darabból álló Városképek, egyszerre című fotósorozatban a műanyag pongyolák egy részletét színes kollázsként helyezte bele a Berlinben vagy Budapesten – például a Péterfy Sándor utcai kórházról – készült fekete-fehér, 60-as éveket idéző építészeti felvételekbe. Emellett több installáció is szerepel a tárlaton.

A képzőművész kifejtette, hogy négy munkáját tematikusan építette be a múzeum A főváros régisége – Közterek és magánterek című kiállításába. Az alkotásokat színes nyilak segítségével találják meg az érdeklődők.

Szigethy Anna 1998-ban diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, először a fotózás érdekelte, majd videók készítésével kezdett el foglalkozni. Kilenc évig Franciaországban élt és alkotott, jelenleg Budapest és Berlin között ingázik. A tárlat egy hónapig tart nyitva.

Forrás: MTI