Jótékonysági árverés a Zelnik-gyűjtemény tárgyaiból

140 tétel kerül kalapács alá a Magyar Indokína Társaság és a Zelnik-gyűjtemény tárgyaiból szombaton a Délkelet-Ázsiai Múzeumban.

A Zelnik-gyűjtemény tárgyaiból rendezett aukció összkikiáltási ára meghaladja a 13 millió forintot. A korábbi tapasztalatok alapján a válogatásban nagyobb hangsúlyt kaptak a különleges, egyedi tárgyak, mint például egy Tibetből származó, lazúrkővel díszített ezüst pecsétnyomó vagy a 16-18. századi laoszi, sztúpa alakú arany-hegyikristály ereklyetartók. Ugyanakkor a kisgyűjtőknek szóló, néhány ezer forintos autentikus darabokra is lehet licitálni.

A Zelnik István által vezetett aukción hajóroncsokról származó porcelánok is megjelennek, de felbukkan néhány kétezer éves tárgy is, valamint különleges érmék és faragványok. Ismét láthatóak lesznek a burmai dizájner, Terence Tan munkái, valamint több délkelet-ázsiai kortárs ötvösművész tárgyai is, mint például a rájatüskékkel díszített thaiföldi gyűrű. Az árverés csúcsdarabja egy 12-13. századból származó kínai-vietnámi pénztartó edény, amely 850 ezer forintos kikiáltási árról indul; a licitekből befolyó pénzt a magyar keletkutatás javára fordítják.

Forrás: MTI