George Lucas múzeumot építtetne gyűjteményének

Múzeumot építtetne San Franciscóban hatalmas popkulturális vizuális művészeti gyűjteményének elhelyezésére George Lucas, a Star Wars űreposz alkotója.

A 69 esztendős Lucas, aki a közelmúltban adta el a Disneynek produkciós cégét, a Lucasfilmet, hosszú ideje gondolkodik azon, hogy négy évtized alatt óriásira nőtt gyűjteményét, amely az elmúlt 150 év vizuális történetmesélésének kultúrájára tekint vissza, megfelelő formában mutassa be a közönségnek.

Mint megjegyezte: 2500 hektáros filmes birodalmában, a Skywalker Ranchon egyszerűen nincs annyi fal, amennyi elég lenne a relikviák kifüggesztésére.

Húszoldalas ajánlatát a múlt héten nyújtotta be a városban működő Presidio Trustnak, amely hasznosítási pályázatot írt ki a manapság nemzeti parkként működő egykori katonai bázis területére. A testülethez további 15 egyéb témájú pályázat is érkezett. Ezek között szerepel egy másik múzeum terve, amelyet Michael Heymannek, a Berkeley Egyetem egykori kancellárjának szentelnének, illetve egy olyan kiállítótér, amely a gazdasági világválságból való kilábalást elősegítő New Deal gazdaságpolitika eredményeit tárgyalhatná.

A Presidio honlapján teszi közzé az összes pályázatot, hogy a közönség véleményt alkothasson azokról, és segítse a döntéshozatalt.

Lucas gyerekkorától rajongott a képregények, kalandregények és filmek iránt. Gyűjteménye első értékes darabját is akkor szerezte meg: egy Carl Barks által rajzolt képregényoldalt, amelyért 25 dollárt fizetett. A kollekció később Norman Rockwell és Maxfield Parrish illusztrációival is gazdagodott. A művészethez inkább érzelmi, mint intellektuális tapasztalatok alapján kötődik – mondta el a világhírű filmes.

Lucas pályázatában felajánlotta, hogy ha a Lucas Cultural Arts Museum felépül, a megnyitásakor 400 millió dollárral támogatja, és halála után további 400 millió dollárt kap a múzeum.

Forrás: MTI