Meghökkentő jelenségek – Érzékszervek – Lebilincselő interaktív kiállítás március 9-től a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban

A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban 2013. március 9-én lebilincslő interaktív kiállítás Meghökkentő jelenségek – Érzékszervek címmel!

Meghökkentő jelenségek

Annak hiszünk, amit látunk, hallunk, aminek érezzük az illatát, az ízét vagy kitapogatjuk formáját, felületét. Rábízzuk magunkat érzékszerveinkre, pedig néha tréfát űznek velünk, észrevétlenül veszik át tetteink fölött az irányítást: fülünk csengeni kezd, szaglásunk „tanácsára” szerelemre lobbanunk, mozdulni látszik egy állókép…
Az interaktív kiállításon bemutatjuk az érzékszervek kialakulását és működését, rég elfeledettnek hitt illatokat idézünk meg, ízelítőt adunk az illúziók világából. Választ keresünk számtalan meghökkentő jelenségre, többek között arra, mi az oka a déjà vu érzésnek, a különféle fóbiáknak, és tanulhatók-e a nyelv akrobatamutatványai.
A kiállítás 700 m²-en, játékkal és ajándékkal is várja a látogatókat. Belépéskor vendégeink játéklapot kapnak, melyen fejtörőket oldhatnak meg.
Nyitva tartás: naponta 10-től 17 óráig, hétfő szünnap (április 1-jén – húsvét hétfő – nyitva)

Helyszín: Magyar Mezőgazdasági Múzeum
1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár
www.mezogazdasagimuzeum.hu
www.facebook.com/mezogazdasagimuzeum

A kiállítás nyitva tartása: 2013. március 9. – április 21., naponta 10-17 óráig (hétfő szünnap)

Belépőjegy árak: felnőtt 1450 Ft, gyermek 1250 Ft, csoportos 890 Ft, családi 4950 Ft.
A belépőjeggyel a múzeum összes állandó és időszaki kiállítása megtekinthető.

Csoportok számára bejelentkezés és információ: 06/1-422-0765 vagy 06/1-363-2711

Hallás

Hallás
Lágy dallamok, finom neszek, bántó zörejek – mindbe belehallgathatunk, és megmutatjuk, miért ítélünk kellemesnek vagy idegesítőnek valamely hangot. Meghökkentő hangjelenségeket magyarázunk el, és azt is elmondjuk, hogyan működik az egyensúlyszerv, azaz miképp tanulunk meg biciklizni.

Látás

Látás
Áll-e a kép, vagy megmozdult? Látjuk a színes mintázatból kibontakozó figurákat? Térbeli ábrát látunk, vagy a síkon futnak furcsán a vonalak? Csak egy kis szemfényvesztés, némi okos tervezés, máris belekáprázik a szem, és tétován állunk az ábrák előtt: kiállításunk az optikai illúziókból is ízelítőt kínál.

Szaglás

Szaglás
Régi, elfeledettnek hitt illatokat idézünk meg, amelyek a múlt emlékeit hozzák vissza, megmutatjuk, mikor hagyatkozhatunk az orrunkra és mikor nem, és az is kiderül, mikor vezetnek a szagok az orrunknál fogva.

Ízlelés

Ízlelés
Mindenki emlékszik gyermekkora ízeire – vajon miért? Miért érezzük a mentolt hidegnek, az erős paprikát forrónak? A nyelv, amely összetett ízek érzékelésére is képes, jelezheti-e, ha veszélyes ételt kóstoltunk? Az ízlelés titkai mellett az is kiderül, az ételek színe milyen jelentőséggel bír.

Tapintás

Tapintás
A bőrben elhelyezkedő receptorok révén tudjuk eldönteni, nedves-e egy tárgy vagy száraz, meleg-e vagy hideg, de ez az érzékünk is becsapható. Kipróbálhatjuk a tapintási illúziókat, megtudhatjuk, miért csíp a csalán, hogyan lehetséges a parázson járás.

Érzetek

Érzetek
Félünk a pókoktól, nem szívesen szállunk be a zsúfolt liftbe, érzékeljük az emberek kisugárzását, auráját, meglátunk és megszeretünk valakit, erőt vesz rajtunk olykor az érzés, hogy ugyanezt már átéltük – néha nem tudjuk megindokolni ésszerűtlennek tűnő viselkedésünket, ám tetteink nem teljesen megalapozatlanok.

A kiállítás az f exhibition szervezésében valósul meg.

Forrás: Magyar Mezőgazdasági Múzeum