A Valami csaj(ok) bemutatója a sepsiszentgyörgyi színházban

Neil LaBute Valami csaj(ok) című művét mutatja be csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. Az amerikai kortárs drámát Radu Alexandru Nica állítja színpadra, aki a temesvári német színház művészeti vezetője.

A darab főhőse házassága előtti utolsó kalandként végigjárja eseménydús legényéletének színhelyeit, sorra felkeresi egykori szerelmeit. Célja lezárni a múltat, hogy új lapokkal indulhasson a felelősségteljes jövő felé.

A rendező az MTI-nek szerdán elmondta: Nagyszebenben a Radu Stanca színházban már megrendezte a darabot, de akkor – mint mondta – tévesen értelmezte a szöveget, ezért nem annak korrekt szellemiségében állította színpadra a művet. Hozzátette, nem híve annak, hogy többször megrendezze ugyanazt, és ezúttal is hűséges maradt ehhez az elvéhez, hiszen a sepsiszentgyörgyi produkció teljesen új szemszögből közelít a szöveghez a nagyszebeni előadáshoz képest.

Kifejtette: azért is tért vissza ehhez a műhöz, mert a férfi és nő közötti kapcsolat igencsak foglalkoztatja, ráadásul ez az elmúlt évszázadban gyökeresen megváltozott. Mind a nőnek, mind a férfinak most már egyenlő jogai vannak és kérdéssé vált, hogy ebben az új helyzetben miként határozható meg a férfiasság és a nőiesség, illetve milyen mértékben érvényes még a szerelem eszméje.

A rendező szerint a férfi és a női egyenjogúság következtében a férfi saját férfiasságának válságába került, mint ahogy a nőiesség is újraértelmeződött, ami bonyolultabbá tette a két nem viszonyát. A rendező szerint az előadás nem ad válaszokat ezekre a problémákra, de a közönség szembesülhet akár a saját szerelmi élete történetével.

A rendező – aki először dolgozik a sepsiszentgyörgyi színház művészeivel – elmondta, hogy az előadás dráma, amely időnként azért várhatóan megnevetteti a nézőket.

Forrás: MTI