Verdi és Wagner hangosbélyegen, okostelefonon és weben

A két zenei géniusz születésének 200. évfordulójára igazi 21. századi technikai csemegével készül együttműködésben a Magyar Posta és az Operaház. Március 5-én kétféle, Wagner és Verdi arcképével díszített, világújdonságnak számító „hangosbélyeget” bocsátanak forgalomba, amelyek egy-egy speciális kóddal a zeneszerzők életét és munkásságát röviden bemutató internetes weboldalra kalauzolják az érdeklődőket.

 Wagner

50-50 ezer példányban jelennek meg a Magyar Posta kibocsátásában a bélyegkisívek, amelyeken a zeneszerzők arcképei, valamint a háttérben a műveikre utaló kompozíciók láthatók Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész tervei alapján. A bélyegek egy ún. QR kóddal vannak ellátva. Az okostelefonok ezt a kódot leolvassák, és a mobil használóját automatikusan a Wagnerről és Verdiről szóló weboldalakra irányítják, amelyek tartalmát és technikai feltételeit már a Magyar Állami Operaház biztosítja. A honlapok természetesen internetről is elérhetők, a következő webcímeken:

www.opera.hu/verdi200

www.opera.hu/wagner200

Werdi

A site-okon a két szerzőóriás életéből válogatott rövid történetek, érdekességek, valamint zenei- és videorészletek várják a látogatókat. A kezdeményezés nemcsak a 21. századi technikába „belenőtt” fiatal generációkat célozza meg, hanem mindenkit, aki modernebb eszközök segítségével szeretne megismerkedni a zenetörténet két meghatározó alakjával. Az Operaház a Magyar Postával létrejött együttműködés mellett bélyegtörténeti kiállítással is készül, Zene a filatéliában címmel. A tárlat, amely a világ zenei kultúrájával kapcsolatos bélyeg-különlegességeket mutatja be, a Művészetek Palotájának anyaga, és március 11-éig lesz látható előadások előtt és felvonás-szünetekben a dalszínház Vörös Szalonjában.

A Magyar Állami Operaház a tavaszi szezonban több rangos programmal készül a Verdi- és Wagner bicentenáriumra. A bolygó hollandi ősváltozatának nagy sikerű januári premierje után húsvétkor a tradíciók szerint ismét Wagner Parsifal-ja kerül színre, ezúttal felújított változatban, majd májusban a Wagner200 című ünnepi operagálát láthatja a közönség. Verdi műveiből Ritkaságfesztivál, valamint Verdi-maraton várja a nézőket, áprilisban pedig a dalszínház bemutatja az olasz szerző egyik ritkán hallható művét, a Stiffeliót.

www.opera.hu
facebook.com/Operahaz
Opera