Őstulokszalámit is kínál az ötödik Kézműves Magyar Ízek Vására

Őstulokszalámi, málnamustáros kacsakolbász, rozscipóban tálalt csicsókakrémleves és számos más ínyencség várja az ötödik Kézműves Magyar Ízek Vásárának látogatóit a hét végén Budapesten.

A vásár vendégei csaknem 120 magyar termelő már megszokott portékáinak frisshús-, hal- és zöldségstandokkal kibővített árukínálatából válogathatnak, illetve az úgynevezett gasztropontokban akár az itt megtalálható alapanyagokból elkészített finomságokba is belekóstolhatnak a Millenárison – tájékoztatták a szervezők közleményben az MTI-t.

magyar_izek_vasara_gasztropiacA tél végével egyre nő a zöldségfogyasztás, ennek megfelelően a vásáron olyan leves- és főzelékfélék is helyet kapnak, amelyeket a tradíciók jegyében, de új formában kóstolhatnak meg az érdeklődők. Ilyen ínyencség például a tejszínes céklafőzelék malaccsászárral, a vajas zöldborsófőzelék bélszínrolóval, a csicsókakrémleves rozscipóban tálalva, valamint a bajai halászlé grillezett pontytejjel.

Lehet kóstolni gratinírozott zöldségeket bükki sajtmártásban, zelleres-almás salátát füstölt fürjtojással vagy tanyasi csirkepörköltet minitúrógombóc-körettel. A minifogások mellé a legkiválóbb magyar borokat és pálinkákat kínálják kísérő gyanánt.

A szervezők szerint „igazi szenzációnak” ígérkezik az őstulokkolbász és a -szalámi. A háziasított szarvasmarhák őséhez, az őstulokhoz nagyon hasonló, primitív marhafajtákból visszatenyésztett Heck-marhából hatvan példány él a Hortobágyi Nemzeti Parkban. Ezekből most vágtak először, így a vásárra kilátogatók az elsők között kóstolhatják meg az „őstulokból” készült húskészítményeket.

Az ötödik Kézműves Magyar Ízek Vására és gasztropiacra gyerekeknek 12 éves korig ingyenes a belépés. A rendezvényről további információt a www.kezmuvesmagyarizekvasara.hu, valamint az esemény Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők.

Forrás: MTI