Frankofón Fesztivál Budapesten és öt vidéki városban

A francia nyelv és a frankofón országok kulturális sokszínűségét mutatják be a Frankofón Fesztiválon március 1. és 28. között Budapesten, valamint Pécsett, Debrecenben, Győrött, Miskolcon és Szegeden. A programsorozatot koncertek, színházi előadások, vetélkedők színesítik.

 „A Frankofón Fesztivál szervezésében tizenkét nagykövetség vesz részt, a követségek mindegyike a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének a tagja. Magyarország 2004-ben csatlakozott megfigyelő tagként a testülethez. Március a frankofónia hónapja, amely lehetőséget ad arra, hogy a magyar közönség is felfedezze a multikulturális eseménysorozatnak a sokszínűségét” – mondta el az esemény hétfői sajtótájékoztatóján Cecile Fisteberg, a Francia Intézet oktatási- és nyelvi együttműködési attaséja, hozzátéve, hogy a frankofónia szervezete a francia nyelvet beszélőket gyűjti össze.

frankofón fesztiválAz esemény hétfői nyitóestjén a Martisorra, a tavaszköszöntő ünnepre fókuszálnak, a rendezvényen moldáv néptáncbemutató lesz látható a Francia Intézetben. A Martisort Bulgáriában és Romániában is megünneplik – hangzott el a sajtótájékoztatón.
    Minden évben március 20-án van a frankofónia napja, ez alkalomból rendezik meg a Frankofón dalversenyt a Francia Intézetben, amelyen idén nyolc lány és négy fiú méri össze tehetségét szakmai zsűri jelenlétében. A versenyzőket a francia Accordzeam zenekar kíséri. Az együttes március 23-án a budapesti Cserepesházban ad önálló koncertet, majd Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Miskolcon is fellép.

Március 5-én és 6-án 1000 euró a tét címmel rádiós műveltségi vetélkedőt tartanak a France Inter rádióban. A francia közrádióban évek óta nagy sikerrel sugárzott műsort Nicolas Stoufflet vezeti.

Március 12-én slam-versenyt tartanak középiskolásoknak, az esemény házigazdája a kanadai Queen Ka lesz. Március 22-én Denis Diderot francia filozófus, író születésének 300. évfordulója tiszteletére a La Virgule nevű francia-belga társulat Paradoxonvígjáték című előadása lesz látható a Francia Intézetben, március 25-én Mimi Blais ragtime zongorista ad koncertet ugyanitt, majd a jelmezekkel, táncokkal és stand-up comedyvel tarkított egyszemélyes zongorashow turnéra indul vidéki városokba. 

Az eseménysorozat március 27-én zárul a Magyar Nemzeti Galériában, ahol a 12 frankofón ország önálló standon mutatja be kézműves termékeit és gasztronómiai különlegességeit. Az esten fellép a Chalaban marokkói zenekar.

A Francia Intézet programjai ingyenesek, a fesztivál részletei a www.frankofonia.hu oldalon érhető el.

Forrás: MTI