Sérült színház (Disabled Theater) – Jérôme Bel előadása a Trafóban

Fogyatékkal élők lépnek színpadra a Trafó Kortárs Művészetek Házában: Jérôme Bel francia táncművész-koreográfus és a zürichi Theater HORA előadását láthatja a közönség március 13-án és 14-én.

Jérôme Bel koreográfiáiban a tánc és a színház szabályait elemzi, és magát az elemzést állítja színpadra. 2012-ben készült előadásában a zürichi Theatre HORA szellemi fogyatékkal élő színészeivel dolgozott együtt. A koreográfus tavalyi Pichet Klunchun és én című produkciója után ismét a bevett társadalmi normákat feszegető darabbal, a Sérült színház (Disabled Theater) című előadásával tér vissza a Trafóba – olvasható az intézmény MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Jérôme Bel és a Theater HORA színészeinek első találkozásáról szóló darab olyan kérdéseket feszeget, mint hogy ki számít sérültnek, hogyan toleráljuk a fogyatékosságot, amikor elkerülhetetlenül szembesülnünk kell vele. A színészek magukat alakítják, kiderül, ki mennyire tartja magát sérültnek, vagy éppen hogyan viszonyul hozzá a családja, hogyan látják ők magukat, minket és szerintük hogyan látjuk mi őket – olvasható a darab ismertetőjében.

Az előadás nemcsak társadalmi határokat feszeget, hanem magának a színháznak a korlátait is. Jérôme Belt régóta foglalkoztatja a színház és a valóság közötti határ átjárhatósága.

A Trafó Koreográfusok új utakon sorozata keretében látható produkció március 13-i előadása után közönségtalálkozót tartanak: Varga Mátyás beszélget Jérôme Bellel.

Forrás: MTI

,