Kádár József jeruzsálemi és indiai fotói Szentpéterváron

Kádár József (Le K’dar, Joseph Kadar) Párizsban élő magyar művész jeruzsálemi, indiai fotóit és portréit bemutató kiállítás nyílik hétfőn Szentpéterváron.

A tárlatot az orosz kulturális minisztérium támogatásának köszönhetően az állami Roszfoto központi kiállítótermeiben láthatja a közönség – jelentette a baltinfo.ru híroldal.

Az északi orosz nagyvárosban a neves magyar festő, fotóművész, grafikus, szobrász 1979-es jeruzsálemi, 1980-1987 között készült India című sorozatát, valamint 1980-1983-as portréit állítják ki.

A 77 éves művész Debrecenben született, 1956-1961 között végezte el a Magyar Képzőművészeti Főiskolát, ahol Bernáth Aurél és Fónyi Géza voltak a mesterei. 1969-ben költözött Párizsba, 1990-től újra visszajár Magyarországra.

A művész az ábrázolás váratlan formáiról, megközelítéseiről vált világszerte ismertté. Az 1980-as évek elején kezdte a fénymásoló gépet művészi céljaira használni. 1985-ben abbahagyta a festést, csak fénymásolóval, számítógéppel hozta létre fekete-fehér vagy színes elektrografikáit 1979-től készít művészi fotókat és úgynevezett fotogramokat, amelyeken izraeli, indiai, itáliai, görögországi és spanyolországi élményeit dolgozta fel. Lucien Hervé is méltatta műveit.

Alapítója a győri Grafikai Biennálénak, és a hajdúszoboszlói Nemzetközi Modern Múzeumnak, amelynek törzsanyagát gazdag magángyűjteménye adja. Létrehozta a Groupe A-Z-t, amely olyan művészeket tömörít, akik elektronikus úton alkotják műveiket.

Kádár József műveit magyar, francia és orosz képtárakban is őrzik.

Forrás: MTI