Előadások és koncertek nőnap alkalmából a Széchényi Könyvtárban

Előadásokkal és koncerttel várják az érdeklődőket nőnap alkalmából pénteken az Országos Széchényi Könyvtárban Budapesten.

A KönyvTÁRlat – Múzsák és szentek című programsorozat pénteken egy különleges női sors bemutatására vállalkozik. Ady Endre műveinek tükrében irodalomtörténészek tartanak előadást Ady és Léda (Brüll Adél) szenvedélyes kapcsolatáról, az igazi nagy múzsa, Léda szellemiségéről Ady versein keresztül – közölte az intézmény az MTI-vel.

E. Csorba Csilla irodalomtörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója előadásában Léda személyiségét, férjéhez és Ady Endréhez fűződő kapcsolatát vizsgálja visszaemlékezések és dokumentumok segítségével, belehelyezve őt a XX. század eleji általános nőkép kontextusába. Hegyi Katalin, a PIM irodalmi muzeológusa A könnyek asszonya versekben és levelekben címmel tart előadást.

A közönséget emellett Micheller Myrtill és a Swinguistique jazz műsora szórakoztatja, amely a múlt század Franciaországát idézi fel francia és angol nyelvű dalokkal, vidám gipsy swing stílusban. Az énekesnőt a műsorban két gitár, nagybőgő és dob felállású zenekar kíséri. A könyvtár kamarakiállításán az érdeklődők egyebek mellett fotóritkaságokat és kéziratokat tekinthetnek meg.

Az irodalmi és kultúrtörténeti rendezvény kapcsolódik az országos Mindenütt nő! című programsorozathoz, mely azért született, hogy három napon át nőkről szóló, a nők problémáival foglalkozó, női alkotókat bemutató programokat láthassanak az érdeklődők Budapesten és országszerte.

A program ingyenes, a részvételi szándékot érdemes jelezni a szervezőknek.

Forrás: MTI