Elhunyt "Róma hangja", Armando Trovajoli olasz filmzeneszerző

Elhunyt Armando Trovajoli olasz zeneszerző, Vittoro de Sica és Ettore Scola több alkotásának, valamint Sándor Pál Miss Arizona című filmjének komponistája, akire egy közkedvelt szerzeménye nyomán ragadt a „Róma hangja” név.

A mintegy háromszáz film zenei világát megteremtő Trovajolit 95 esztendős korában a múlt héten érte a halál, özvegye azonban a hétvégén értesítette arról a sajtót – közölte a BBC online hírszolgáltató.

A zeneszerző halálával „Róma hangja enyészett el” – mondta méltatásában Gianni Alemano, Róma polgármestere arra utalva, hogy Trovajoli Roma nun fa’ la stupida stassera című dala világszerte a város szerenádjaként vált közismertté.

Trovajoli Rómában született és zongoristaként kezdte pályafutását. Számos dzsessz-sztárral fellépett, köztük Duke Ellington, Miles Davis, Chet Baker vagy Louis Armstrong társaságában. Az ötvenes években kezdett filmzenéket komponálni. Ő szerezte Sophia Loren két leghíresebb filmje, a Vittorio de Sica rendezte Egy asszony meg a lánya, illetve az Ettore Scola rendezésében forgatott Egy különleges nap zenéjét. A nyolcvanas évek végén Sándor Pál második világháború alatt játszódó, Miss Arizona című filmjéhez is ő komponált muzsikát. A produkció főszerepeit Marcello Mastroianni és Hanna Schygulla alakította.

Forrás: MTI