Az ötvenes években játszódó krimi nyerte a Cseh Oroszlán-díjat

A szombat este huszadszor kiosztott cseh filmdíjakat 15 kategóriában nyújtották át Prágában.

Az ötvenes években játszódó Ve stinu című krimi lett a Cseh Film- és Televíziós Akadémia hétvégi díjkiosztó gálájának abszolút győztese: a 11 kategóriában a Cseh Oroszlán-díjra jelölt film kilenc trófeát szerzett meg.

A Ve stinu a legjobb film díján kívül a rendezői és forgatókönyvírói mezőnyben is nyert, ezenkívül operatőre (Adam Sikora), férfi főszerepelője (Ivan Trojan), vágója (Michal Lansky) és filmzenéje (Jan P. Muchow, Michal Novinski) is megkapta a Cseh Oroszlánt.

Mint ahogy David Ondricek, a film rendezője korábban elmondta: a történet 1953-ban játszódik Prágában. A történelmi összefüggésekre is rávilágító krimi egy ékszerbolti rablás tettese utáni nyomozásról szól.

A film cseh-szlovák-lengyel-izraeli koprodukció gyümölcse. A Cseh Film- és Televíziós Akadémia a múlt évben ezt az alkotást küldte hivatalosan a legjobb idegen nyelvű film Oscar-mezőnyébe.

A cseh filmművészethez való rendkívüli hozzájárulásáért idén Karel Cerny, az Amadeus Oscar-díjas díszlet- és látványtervezője vehetett át életműdíjat.

Forrás: MTI