Alkalomhoz illő édességeket kínálnak Gödöllőn

A barokk kor és a nők tiszteletére rendezett tematikus évek után idén a szecesszió jegyében összeállított programsorozatot indítanak a Pest megyei városban.

GödöllőGödöllő polgármesterének felkérésére most is „alkalomhoz illő” édességeket kísérletezett ki a családi vezetés alatt álló helyi Solier cukrászda.

A Pest megyei város híres szülötteinek és egykori lakóinak ízlése szerint készített tortáknak – élükön az Erzsébet királyné és a Mária Terézia által kedvelt finomságokkal – korábban nagy sikerük volt, remélhetőleg a látogatók hamar megszeretik a már javában készülő, Ady Endréről és Lédáról elnevezett tortákat, valamint a szecesszió stílusjegyeit magán viselő desszertet is – mondta Szoljár Csaba, a Solier étterem és cukrászda igazgatója.

Tájékoztatása szerint a különleges ínyencségek megalkotását mindig hosszas kutatómunka előzi meg: áttanulmányozzák például az adott kor sajátosságait, szakácskönyveit, ízvilágát, és persze az ünnepeltek kedvenc édességeit is.

Hasonlóképpen néztek utána a gödöllői művésztelep tagjaként is ismert, a költészetében szecessziós jegyeket is felvonultató Ady Endre gasztronómiai „szokásainak”: mint kiderült, a költő kedvence a kapros-túrós lepény és a puliszka volt, erre az információra építettek a nevét viselő torta összeállításánál is.

A torta alapját egy csokoládés-vaníliás piskóta képezi, melyen belül édes kaprostúró mousse, barackos puliszka (kukorica darapuding) és sárgabarack lekváros rétegek váltogatják egymást. Az egészet barackzselé és egy mintás csokoládé lapocska zárja le – tette hozzá Szoljár Csaba.

Ady múzsája, Léda (Brüll Adél) – aki élete utolsó szakaszát egy gödöllői villában töltötte – származásánál fogva a zsidó hagyományokat részesítette előnyben étkezéseinél, de ízlésében a Párizsban megszokott könnyedség is nyomot hagyott. E kettősség jellemzi a mákban, almában, dióban és csokoládéban gazdag Léda tortát. Az ínyencség alapja egy sűrű csokoládés-mákos piskótatészta, melyet könnyű diókrém, almaragu, Sacher piskóta és légies kávéhab tesz izgalmassá – mutatta be a készülő édességet a cukrászda igazgatója.

Egy szecessziós desszerttel is készülnek a tematikus évre, a lágy mangó mousse-t és fűszeres csokoládékrémet magában rejtő finomságot a roppanós csokoládé héj és a pikáns menta zselé teszi élvezhetővé.

A különleges csemegék bemutatójára március 23-án, a „Jó kormányos – Körösfői Kriesch Aladár születésének 150. évfordulója” című kiállítás megnyitóján (amely egyben a gödöllői tavaszi napok nyitó rendezvénye is), a városi múzeumban kerül sor.

Forrás: MTI