Kortárs svájci képregények a kArton Galériában

Tíz svájci kortárs képregényalkotó mintegy 50 munkáját mutatják be azon a kiállításon, amely A svájci képregény – A képek csúcstalálkozója címmel péntektől látható a Frankofón Fesztivál keretében a budapesti kArton Galériában.

A tárlaton színes és fekete-fehér munkákat, eredeti, A3-as és A4-es méretű képregényeket mutatnak be. A rajzolók különböző technikával, például ceruzával, pasztellel, tussal vagy kapargatással dolgoznak – mondta el Benkő Zsuzsanna galériavezető az MTI-nek.

A kortárs svájci képregény két központ köré szerveződik és a kiállításra is e két helyről érkeztek a munkák. David Boller, Matthias Gnehm, Sambal Oelek (Andreas Müller), Thomas Ott és Anna Sommer alkotásai képviselik a zürichi központú német-svájci alkotókat. A genfi francia-svájci művészeket Cosey (Bernard Cosendai), Derib (Claude de Ribaupierre), Frederik Peeters, Tom Tirabosco és Zep (Philippe Chappuis) művei reprezentálják – hangsúlyozta.

A tárlaton több generáció mutatkozik be. Az idősebbeket többek között az 1944-ben született Derib, a svájci képregény úttörője képviseli. Mesterségét Belgiumban tanulta, Svájcba visszatérve pedig jelentős hatást gyakorolt a fiatalabb rajzolók munkásságára. A következő nemzedék, mint például Thomas Ott vagy Frederik Peeters inkább a nemzetközi szcéna felé fordult, és változatos inspirációk alapján fejlesztette ki saját stílusát.

Benkő Zsuzsanna felhívta a figyelmet Sambal Oelek színes alkotásainak érdekes képi világára, mint fogalmazott, állatokkal vagy „állat-metamorfózisokkal” köti össze a képregénykereteket, Anna Sommer pedig főként papírkivágással készíti színes munkáit.

A galéria vezetője hangsúlyozta, hogy bár Svájc kisméretű ország, képregényrajzolói mégis nemzetközi elismertségre tettek szert. Rámutatott, hogy Svájc a képregény hazájának számít, hiszen Genfben élt a szabadidejében írással és rajzolással foglalkozó tanárember, Rodolphe Töpffer (1799 – 1846), akinek illusztrált történetei a képregény kezdetének tekinthetők.

Benkő Zsuzsanna arról is beszélt, hogy a svájci alkotókat bemutató vándorkiállítást a tavalyi Frankofón Fesztivál részeként Izraelben láthatta a közönség, idén a Svájci Nagykövetség jóvoltából Budapesten kívül Pécsen is bemutatják.

A kArton Galériában március 21-ig tart nyitva a tárlat.

Forrás: MTI

,