Gobbi Hilda-emlékévet rendez a színházi intézet

Gobbi Hilda-emlékévet tart az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet 2013-ban; az eseménysorozat keretében kiállítások, beszélgetések, vetélkedő és kirándulás is várja az érdeklődőket.

GobbiÁcs Piroska, az OSZMI igazgatója az emlékévet megnyitó pénteki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a színésznő születésének 100. évfordulóját egész éves programsorozattal ünnepli az intézmény. A Bajor Gizi Színészmúzeum mellett különböző helyszíneken megrendezett emlékév eseményeivel az örökké tevékeny ember és művész alakját szeretnék a figyelem középpontjába állítani.

Somogyi Zsolt főmuzeológus az MTI-nek elmondta: azért fontos számukra az emlékév megrendezése, mert Gobbi Hilda (1913-1988) személye a magyar színház egységét fejezte ki. „Lehet, hogy személyesen valaki nem szerette őt, de a ténykedését mindenki maximálisan elismerte” – hangsúlyozta. Hozzátette: nemcsak a színpadon volt fontos a művész munkája, hanem a színészmúzeum, színészotthonok létrehozójaként, díjalapítóként és a Nemzeti Színház felépítéséért folytatott tevékenysége miatt is. Ezt szeretnék a fiatalabb generációknak is bemutatni – tette hozzá.

Tájékoztatása szerint az első jelentős eseményt március 8-án, a nőnapon tartják, ekkor indul a 100 éves barátnőnk: Gobbi Hilda című programmal az emlékéven végighúzódó beszélgetéssorozat. Az év folyamán a beszélgetéseken archív felvételeket is bemutatnak, a művész életének minden területére igyekeznek kitérni: a színésznő fiatalkorától kezdve szerepein – köztük a Csirkefej című darabban nyújtott alakításán – át a társadalmi felelősségvállalásig számos témát érintenek.

Március 27., a színházi világnap a Gobbi Hilda-életműdíj átadásának napja is. Az OSZMI Krisztina körúti épületén a színésznő életszakaszait fotókon bemutató molinó-kiállítást láthat majd a közönség. A nyár elején kirándulást szerveznek Gobbi Hilda legendás nyaralójába, Visegrád-Szentgyörgyhegyre. Június 5-én, Gobbi Hilda születésnapjának előestéjén megemlékezést szerveznek a Bajor Gizi Színészmúzeumban, másnap a Pécsi Országos Színházi Találkozón – a fesztivál megnyitójával egy időben – nyílik tárlat. A júniusi Múzeumok éjszakáján Vendégségben Gobbi Hildánál címmel rendeznek programokat. A művész halálának 25. évfordulójáról is megemlékeznek, emléksétát terveznek július 13-án a Farkasréti temetőben lévő sírhoz.

A művész pályájáról a Rózsavölgyi Szalonban és azokban a színházakban, amelyekhez komoly kapcsolat fűzte, ősszel kamara-kiállítást rendeznek. A Bajor Gizi Színészmúzeumban pedig átfogó emlékkiállítást nyitnak a magyar dráma napján, szeptember 21-én. Az emlékkiállításon bemutatják az eddigi Aase-díjasokat, a művész által létrehozott (mára megszűnt) Horváth Árpád Színészkollégiumot, a Jászai Mari Színészházat, az Ódry Árpád Színészotthont és a politikatörténet is helyet kap a válogatásban.

A Múzeumok Őszi Fesztiválján nyugdíjasoknak hirdetnek kétfordulós vetélkedőt. Az emlékév zárásaként tartják meg a színésznő által alapított Aase-díj átadását decemberben, az elismerést az idén 25. alkalommal vehetik át a színészek.
A főmuzeológus kitért arra, hogy az emlékévet megelőző kutatások során eddig kevéssé ismert tényekre is fény derült, például meglepetés volt számukra, hogy Gobbi Hilda már 1940-ben, a Nemzeti Színházban játszva akadémiát szervezett fiatal színészek számára, tehát már 27 évesen elkezdte a színésztársadalom nevelését.

Forrás: MTI

,