Csaba Péter vezényli a Zuglói Filharmóniát

A MÁV Szimfonikusok művészeti vezetője, Csaba Péter hegedűművész-karmester vezényli a Zuglói Filharmóniát szombat este a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Koncertjüket Lajtha László halálának 50. évfordulójára emlékezve a Divertissement című kompozícióval kezdik – közölte az együttes az MTI-vel. A Bartók és Kodály nemzedékéhez tartozó zeneszerzőóriást évtizedekig méltatlanul mellőzte a magyar zenei élet, elszigeteltsége lassan oldódik csak.

A Zuglói Filharmónia úttörő szerepet vállalt a Mise a szorongattatás napjaiban című művének műsorra tűzésével. A szombati koncerten az 1936-ban keletkezett öttételes, kamarazenekarra írt művel tiszteleg a zeneszerző előtt.

Másodikként Brahms egy ritkán hallató műve a Schicksalslied – A sors éneke hangzik el. A Hölderlin versére komponált Schicksalslied egy legenda szerint Brahms tengerparti sétája közben keletkezett. A mulandóság témája iránt fogékony szerzőt megragadta a költemény, amely a halhatatlanok birodalmában élők örök boldogságát állítja szembe a földön küszködők sorsával.

A hangverseny második felében a Zuglói Filharmónia Mahler I. Titán alcímű szimfóniáját adja elő. A mű I. szimfóniájának bemutatója Budapesten volt 1889-ben. A Zuglói Filharmónia az első, öttételes verziót adja elő, a később kihagyott Blumine tétellel együtt.

Forrás: MTI