Ókovács Szilveszter: Az Erkel Színház közösségteremtő intézmény lesz

A főigazgató szerint az Erkel Színházban egy mozijegy áráért ismerkedhet meg az opera és a balett műfajával a legújabb generáció.

Egy mozijegy áráért juthatnak operai élményekhez mindazok, akik az Andrássy úti palotába nem tudnak jegyet váltani egy-egy előadásra. A minőség nem lesz rosszabb, viszont a helyárak jóval alacsonyabbak lesznek – mondta el Ókovács Szilveszter a Magyar Állami Operaház főigazgatója az M1 Ma reggel című műsorában.

Március 1-jén megnyílik az Erkel Színház, de egyelőre csak próbaüzemben működik, hiszen a felújítás még zajlik. A beruházásra 1,8 milliárd forintot fordítanak. A novemberi hivatalos átadást november 7-én, Erkel Ferenc 203. születésnapján, a magyar opera napján ünnepélyes házavatással rendezik.

Mozsár István, a Magyar Állami Operaház megbízott ügyvezető igazgatója a szerdai bejáráson elmondta, hogy a 100 napos próbaüzem kezdetéig néhány elem, például a nézőtéri vizesblokk megújítása véglegesre elkészül. Az emeleti büfében kicserélték az elektromos vezetékeket és megtisztították a két monumentális Bernáth Aurél-freskót. Volt olyan öltöző, amelyet teljesen át kellett vakolni, másokat csak kifestenek. A színpad ideiglenes borítást kapott, a színpadgépészet, a lámpapark, a zenekari árok klímájának javítása, a végleges színpadborítás mintegy 400 millió forint költséggel június 9. után, a nyári szünet alatt készül el, a külső környezetet pedig ősszel rendezik.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója kifejtette: az Erkel Színháznak eredeti és vállalt feladatát, a népoperaként való működtetést teljesítik már az évad hátralévő, próbaüzemnek nevezett hónapjaiban is.

A főigazgató a Ma reggelben elmondta, hogy új arculatot kap a színházterem is, világosabb színeket használnak majd. Megváltozik a büfé és az előcsarnok is, és új, modernebb homlokzatot kap a színház.

Arra a kérdésre, mit jelent az, hogy az Erkel Színház népoperaként funkcionál a főigazgató elmondta: ez elsősorban a jegyárakon és nem a darabok vagy a színészi játék minőségén fog érződni.  „Az Erkelben nem feltétlenül könnyedebb darabokat játszunk, hiszen mind a Don Carlos, mind a Hunyadi László, a Turandot vagy az Aida veretes, komoly művek, amelyek a világ bármelyik színpadán megállnák a helyüket” – hangsúlyozta a főigazgató.

A különbség inkább a megcélzott közönségből ered, hiszen minél több fiatalt szeretnének becsábítani, hogy megismerkedjenek új műfajokkal és egy mozijegy árából jussanak komolyzenei élményekhez. Így egy olyan réteg is élvezheti ezeket az előadásokat, amely a magasabb jegyárak miatt az Operába nem jutna el – vélte Ókovács Szilveszter.

Az Erkel Színház nem is népopera hanem közösségi operává kell hogy váljon egy közösségteremtő, közönségnevelő funkciót kell hogy betöltsön – tette hozzá.

A színház a Pas de troi című balettesttel nyílik meg, amelyen a Pécsi és a Győri Balett, valamint a Magyar Nemzeti Balett egy-egy darabját mutatják be. A három egyfelvonásost március 2-án és 3-án is játsszák. Márciusban a Primavera nevet viselő sorozat a vidéki színházak operatársulatait vonultatja fel, a minifesztiválon a Kolozsvári Magyar Opera művészei is fellépnek.

A továbbiakban családi szórakozást ígérő darabok láthatók: a János vitéz és a Pomádé király új ruhája, valamint népszerű operák – például a Don Giovanni, az Aida és a Don Carlos – kerülnek színre az Erkel színpadán. A próbaüzem alatt sok száz diák láthatja Erkel Hunyadi Lászlóját, amelyet előkészítő beszélgetésekkel is népszerűsítenek.

Forrás: MTI