East-koncert Szegeden és a Müpában: gőzerővel zajlanak a próbák

Gőzerővel próbál márciusi szegedi és budapesti koncertjére az East együttes. A hazai progresszív rockzenei színtér egykori meghatározó formációja tavaly a pécsi Kodály Központban 18 év szünet után lépett ismét színpadra, nagy sikerrel.

Az East 1975-ben instrumentális zenekarként indult Szegedről, és az 1980-as évekre a hazai dzsessz- és progresszív rock talán legszínvonalasabb képviselője lett. Fellépett Nyugat-Berlinben, Hollandiában, Ausztriában, jelent meg lemeze Japánban és Dél-Koreában, 1990-ben Tina Turner előzenekara volt az MTK stadionban 50 ezres közönség előtt.

A visszatérést a tavaly nyári pécsi fellépés jelentette a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) keretében, amit most márciusban újabb két koncert követ: 4-én a Szegedi Nemzeti Színházban, 12-én pedig a budapesti Művészetek Palotájában (Müpa), mindkét városban csaknem húsz év után ismét.

East

„Nem úgy léptünk 1994 szeptemberében a Budapest Sportcsarnok színpadára, hogy az lesz az utolsó, hiszen akkor készült el egy stúdióalbumunk, a Radio Babel. Jött egy lehetőség, hogy egy igazán nagy koncerthelyen játsszunk, nem gondoltuk, hogy ez lesz a búcsú, mégis így alakult. Akkor is két változatban, az East régi és újabb korszakát képviselő felállásban zenéltünk, mint a tavalyi pécsi visszatéréskor és ahogy most is lesz” – mondta Pálvölgyi Géza, a Tátrai Bandből is ismert billentyűs a solymári próbahelyen az MTI-nek.

Hozzátette: nyilván a nosztalgia is közrejátszott abban, hogy megint játszanak, mert az Eastnek működő zenekarként már nem lehet jövője, annyifelé ágazott el a sorsuk az elmúlt két évtizedben.

Varga János gitáros szerint senkiben nem maradt a zenekarban semmilyen rossz szájíz a múltban történtek, a tagcserék kapcsán, a különböző korszakok felállásai sohasem rivalizáltak egymással.

„Az East mindannyiunk számára az örök szerelem, és tudtuk, hogy ha összeáll a megfelelő háttér egy újabb koncertre, arra senki sem fog nemet mondani. Meg kellett teremteni a produkció anyagi és technikai feltételeit, hiszen ez egy háromórás anyag, tíz ember zenél a színpadon” – szögezte le a gitáros.

Zareczky Miklós énekes felidézte, hogy amikor tavaly újrakezdtek próbálni, már a legelején kiderült, még mindig mennyire élvezik a közös zenélést. „A legelső dal, amibe belefogtunk, az az 1982-es második East-album, a Hűség címadó nyitódala volt, és egy új bevezető után ezzel kezdünk most Szegeden és a Müpában is”.

Móczán Péter basszusgitáros, az East vezetője kitért arra, hogy a szegedi koncert azért is különleges számukra, mert a zenekar 1975-ben ebben a városban alakult és itt mutatkozott be a közönségnek.

„Rezsővel, azaz Király István dobossal együtt jártunk Szegeden középiskolába. A városhoz számos kellemes emlékünk fűződik, a közönség vevő volt a minőségi zenére, meg közel volt a jugoszláv határ és nagyon jó és friss zenékhez lehetett hozzájutni. Szegeden is húsz éve játszottunk utoljára, úgyhogy nagy izgalommal térünk vissza. Ma már sokkal modernebb hangszereket és erősítőket tudunk használni, sokkal jobban tudunk szólni élőben, mint annak idején, ráadásul talán bölcsebbek is lettünk” – mondta Móczán Péter, aki szerint 1994-ben azért lett vége az Eastnek, mert úgy érezték, elfogyott körülöttük a levegő, a zenei paletta felhígult, és nincs igény az igényes progresszív rockzenére.

Az Eastből 1987-ben kilépett Varga János előbb az Art Reaktorban, majd a Zig-Zag Company-ban zenélt, később megalapította a paksi Gastroblues Fesztiválon rendszeresen játszó Varga János Projectet és a Mediterrán Combót, ezekben Király István is tag. Zareczky Miklós 1983-ban ment el az Eastből és nyolc évig „vendéglátózott” Skandináviában; 1992 óta a Bergendy zenekarral lép fel. Pálvölgyi Géza 1988 óta zenél a Tátrai Banddel, írt filmzenéket is, akárcsak Móczán Péter, aki 1991 óta egy produkciós irodát működtet. Az 1987-től 1994-ig az Eastben éneklő Takáts Tamás a Takáts Tamás Blues Banddel és a Karthagóval is fel szokott lépni, Dorozsmai Péternek (Korál) lemezkiadója és hangstúdiója van.

Móczán Péter szólt arról, hogy a tavalyi pécsi koncerthez nagyon hasonló lesz a mostani repertoár, vagyis a régi felállással (Zareczky, Móczán, Pálvölgyi, Varga, Király) teljes egészében eljátsszák a Játékok című, 1981-ben megjelent első lemezt, valamint a Hűségről hat számot, mégpedig az eredeti felfogásban, a számokat összefűzve. Elhangzanak továbbá tételek Az áldozat (Szodoma) című anyagról (1984, ebben Móczán, Varga és Király vett részt), valamint a Móczán és Pálvölgyi mellett Takáts Tamás énekessel és Dorozsmai Péter dobossal rögzített A szerelem sivatagáról (1988) és Radio Babelről (1994). A koncerteken gitáron közreműködik Madarász Gábor, Czerovszky Heni és Veres Mónika pedig vokálozik.

„Vannak további terveink, szeretnénk elmenni más vidéki, valamint külhoni városokban is játszani. A tavalyi pécsi koncert hamarosan látható lesz a televízióban, és szeretnénk kiadni ezt a fellépést CD+DVD formátumban is, kiegészítve klipekkel, fotókkal, füzettel” – mondta a basszusgitáros.

MTI fotó: Mohai Balázs
Forrás: MTI