Magyar programok a Szarajevói Tél fesztiválon

Könnyű- és komolyzenei koncertek, színházi előadások, kiállítások, filmvetítések, köztük Robert Capáról szóló dráma és a Kolozsvári Magyar Operaház művészeinek fellépése szerepel a XXIX. Sarajevska Zima (Szarajevói Tél) összművészeti fesztivál programján.

A fesztivál A művészet érintése szlogennel zajlik március 21-ig.

Ibrahim Spahic fesztiváligazgató az MTI-nek elmondta, hogy most pénteken a Kamaraszínház 55-ben bemutatják a Robert Capa (1913-1954) magyar származású világhírű fotóriporter 100. születésnapjára készült rádiódrámát, amelyet Tvrtko Kulenovic írt Smrt na fotografiji (A fotográfia halottja) címmel. Az előadás alatt Capa háborús képeiből videovetítést tartanak.

Hétfőn a Bosnyák Intézetben a Kolozsvári Magyar Operaház művészei lépnek fel. Műsorukon Verdi és Wagner operáiból hangzanak fel részletek, annak kapcsán, hogy idén van mindkettőjük születésének 200. évfordulója. Sándor Árpád basszus, Pataki Adorján tenor és Egyed Apollónia szoprán adják elő az áriákat és duetteket Selmeczi György zongoraművész kíséretével.

A fesztiváligazgató kiemelte, hogy a kolozsvári opera művészei nem először lépnek fel a szarajevói téli fesztiválon. 2011-ben, amikor Magyarország volt az Európai Unió soros elnöke és a fesztivál díszvendége, akkor is nagy sikerrel szerepeltek Szarajevóban. Akkor Liszt Ferenc születésének bicentenáriuma alkalmából Liszt-műveket szólaltattak meg.

A fesztivál idei nyitónapján, február 7-én a Coincidance kortárs magyar táncegyüttes Gyulai Júlia koreográfus vezetésével Shakespeare Szentivánéji álom című darabját az ír sztepptáncot és kortárs táncot ötvözve vitte színre.

Ibrahim Spahic kitért arra, hogy a világ minden tájáról, köztük Brazíliából, Nagy-Britanniából, Franciaországból, Törökországból és a környező országokból érkeznek művészek és együttesek a fesztiválra.

A régióból érkező írók és költők versmaratont rendeznek Diogen trazi covek (Diogenész keresi az embert) címmel, és tizennégy színházi előadás is szerepel a fesztiválon.

Forrás: MTI