Lokálpatrióta történelmi séták Egerben

Téli séták egrieknek címmel folytatódnak az Egri Lokálpatrióta Egylet (ELE) által szervezett honismereti túrák, amelyek keretében az egriek többet tudhatnak meg városuk történelmi hagyományairól, nevezetességeiről.

EgerSzombaton először az Érsek udvarba várják az érdeklődőket, ahol az egri patikusdinasztiákról, illetve Hibai Károly orvos legendájáról tartanak előadást – tájékoztatta Renn Oszkár, a rendezvénysorozat szervezője csütörtökön az MTI-t.

Egy héttel később, március 2-án az egri büntetés-végrehajtás, illetve a börtön történetét meséli el a fegyintézet jelenlegi vezetője, március 9-én pedig az egri várba invitálják a séta részvevőit, ahol közösen tekinthetik meg az egri polgárosodást bemutató kiállítást.

A lokálpatrióták ezt követően a város hírneves vendégeiről hallgathatnak történeteket, a téli séta zárásaképpen pedig az egri baptista hitéletbe nyerhetnek betekintést.

A kezdeményezés nyomán Egri séták nem csak egrieknek címmel immár három honismereti kötet látott napvilágot az ELE gondozásában. Az egylet 2007-ben indította útjára az Egri séták című rendezvénysorozatát. A kezdetek óta mintegy 120 alkalommal kalauzolták az érdeklődőket az egylet által felkért szakértők a település nevezetes helyszínein.

A három kötet összesen 48 sétát dolgoz fel történészek, művészettörténészek, helytörténészek bevonásával; a könyv sikerére jellemző, hogy már utánnyomást is megért a kiadvány. A hiánypótló helytörténeti, honismereti kötet példányait eljuttatták az egri oktatási intézményeknek és könyvtáraknak.

Forrás: MTI