Ferenczy Béni-díjas éremművészek kiállítása

Tizennyolc alkotó mintegy 144 művéből nyílik tárlat Ferenczy Béni-díjasok 1977-2011 címmel a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége rendezésében pénteken, a szervezet Andrássy úti kiállítóhelyén.

L. Kovásznai Viktória művészettörténész, a tárlat kurátora az MTI-nek elmondta, hogy 1977-ben Sopronban tartották az első Országos Érembiennálét, amit azóta is folyamatosan megrendeznek. Az érembiennále nagydíja a Ferenczy Béni-díj.

A szövetség elhatározta, hogy a nagydíjasok, több mint négyszáz érem- és szobrászművész munkáiból kiállítást rendez. Az alkotók a hagyományokból kinövő, de mégis új, korszerű munkákat állítanak ki. Ez igazolja, hogy a régi mesterek milyen termékenyítőleg hatottak az újabb nemzedékekre.

Tizennyolc Országos Érembiennále-nagydíjas átlagosan mintegy nyolc érmet, de van aki kisplasztikát is bemutat. A régiek közül a kurátor kiemelte Borsos Miklóst, Vígh Tamást, Kiss Nagy Andrást, Lugossy Máriát, aki tavaly hunyt el, és Szöllősi Enikőt. Az újabb nemzedék tagjai közül szerepel a tárlaton ifjabb Szlávics László, Soltra E. Tamás, Szunyogh László és Budahelyi Tibor.

A nagydíjas éremművészek tárlata március 17-ig látható a VI. kerület Andrássy út 6. szám alatt.

Forrás: MTI