A világ filmterméséből 75 alkotás a belgrádi Nemzetközi Filmfesztiválon

Michael Madsen neves amerikai filmszínész, a Kill Bill sztárja nyitja meg pénteken Belgrádban, a Sava Centerben a 41. Nemzetközi Filmfesztivált, amelyen 75 alkotást láthat a közönség.

Michael M.

A március 3-ig tartó FEST-en, ahogy a szerbek nevezik, több hazai filmnek lesz a bemutatója. Így világpremier lesz Goran Markovic munkája, a Falsifikator (Hamisítvány), amelyet a fesztivál zárásakor vetítenek, és Srdjan Golubovic háborús mozija, a Krugovi (Körök) is először kerül a közönség elé.

A külföldi alkotások legtöbbje tavaly készült vagy díjazott, mint például Michael Haneke Szerelem című munkája, amely a cannesi filmfesztivál nagydíját, az Arany Pálmát is elnyerte.

A Hollywood sorozatban olyan filmek lesznek, mint például Steven Spielberg Lincoln című alkotása, Bernardo Bertolucci Io e te (Én és te) című mozija, de Hitchockról, Marilyn Monroe-ról továbbá Bergman és Magnani viszonyáról készült dokumentumfilmek is szerepelnek a kínálatban.

A Panoráma sorozatban messzi országok filmjeit mutatják be, mint Mozambik, Kína, Japán, Kanada vagy Izrael. Az Európa Európában sorozat európai koprodukciós filmeket takar, míg az Európa Európán kívül című sorozatban török, kazah, ukrán, szerb, horvát, norvég, izraeli és örmény film szerepel. Lesz a Fókuszban Dél-Amerika című sorozat is az ottani legújabb filmtermésből.

A FEST vendége Franziska Petri német színésznő, aki az Izdanja (Árulás) című német-macedón koprodukciós alkotásban a macedón Dejan Lilic partnere.

Belgrádban 1971 óta rendezik meg a nemzetközi filmes seregszemlét, eddig 4 millió nézőt vonzott és olyan filmes nagyságokat, mint Robert De Niro, Kirk Douglas, Gina Lollobrigida, Roman Polanski és Vittorio De Sica. A FEST helyszíne mindig a Metropol Hotel volt, de most renoválják, ezért a fő események a Sava Centerben lesznek – olvasható a fesztivál honlapján, a www.fest.rs címen.

Forrás: MTI