Pohoda fesztivál: Smashing Pumpkins, Nick Cave, Atoms For Peace

A fesztivál az elmúlt évekhez hasonlóan legfeljebb 30 ezer látogatót fogad.

A Smashing Pumpkins, a Nick Cave and The Bad Seeds és az Atoms For Peace is fellép Szlovákia legrangosabb nyári zenei fesztiválján, a Pohodán – jelentették be a szervezők Pozsonyban.

A Pohoda (magyarul: kényelem, jókedv, lazulás) fesztivált korábban a European Festival Awards versengésben a kontinens öt legjobb közepes méretű zenei rendezvénye közé választották.Az idén immár tizenhetedik alkalommal szervezik meg a Pohodát a trencséni repülőtéren, ezúttal július 11. és 13. között.

Az előző három évben teltházzal zártak és a szervezők erre számítanak most is. Mintegy nyolcvan előadó lép fel, közülük a szervezők eddig hatvan nevét hozták nyilvánosságra. A fesztivál az idén is külföldi és szlovákiai előadók színes felhozatalát kínálja a popzenétől a világzenén át a keményebb műfajokig.

A Pohoda kínálatának egyik csemegéje az Atoms For Peace supergroup, amelyben Thom Yorke (Radiohead) énekel, gitározik és zongorázik, Flea (Red Hot Chili Peppers) basszusgitározik, Nigel Godrich, a Radiohead producere gitározik és billentyűs hangszereken játszik, Mauro Refosco (közreműködött a Red Hot Chili Peppers legutóbbi lemezén) ütőhangszereken játszik és Joey Waronker (az R.E.M. volt turnédobosa) zené. Az együttes a fesztivál második estéjén lép fel.

„Évekig próbálkoztunk azzal, hogy a Radioheadet elhozzuk a fesztiválra, ezért erre a névre különösen büszkék vagyunk” – mondta Michal Kascák, a fesztivál igazgatója, aki az Atoms For Peace koncertjét az év szlovákiai zenei eseményének minősítette. Az Atoms For Peace, amely nevét Dwight D. Eisenhower volt amerikai elnök híres 1953-ban mondott beszédéből eredezteti, a jövő héten adja ki első lemezét Amok címmel.

A fesztivál nagy dobása az amerikai Smashing Pumpkins, Billy Corgan zenekara is, amely a Pohoda első estéjén lép fel. Szintén fellép a fesztiválon és a szombati program fénypontjának ígérkezik a Nick Cave and The Bad Seeds, valamint a leeds-i Kaiser Chiefs koncertje.

A fesztivál világzenei kínálatából kiemelkedik a kubai Orquesta Buena Vista Social Club, de fellép Tony Allen, Bonobo, a Café Aman Istanbul vagy az Ondatropica is.

Forrás: MTI