A Sárga liliom bemutatója a szolnoki Szigligeti Színházban

Bíró Lajos a 20. századi dzsentri Magyarországon játszódó, Sárga liliom című színművét mutatja be pénteken a szolnoki Szigligeti Színház Balázs Péter, a teátrum igazgatója rendezésében.

A darab most bérleten kívüli előadásként kerül színpadra, a következő évad pedig ősszel ezzel a produkcióval kezdődik.

Bíró Lajos 1909-ben írt remekművét az Üvegcipő, a Liliom és a Feketeszárú cseresznye című darabok bemutatója után változatlanul azzal a törekvéssel visszük színre, hogy a teátrum kínálta művészi eszközökkel felvillantsuk a 19. század végi és a 20. század eleji Magyarország társadalmi jellemzőit – mondta Balázs Péter csütörtökön az MTI-nek.

Sárga liliom

Ez a színmű, miközben erős társadalmi kritikát fogalmaz meg és az akkori polgári, dzsentri erkölcsöket ostorozza, egy szerethető történetet mesél el – vélekedett a több mint száz éve futó darabról a mostani premier előtt a rendező. Sikere többek között annak köszönhető, hogy a szerző a mű megalkotásakor kiváló szerepeket írt, nagy hangsúlyt fektetett a karakterek fejlődésére, a dráma emberi oldalára – tette hozzá.

Balázs Péter szerint a szolnoki színházban ezáltal ismét egy érdekes kortörténeti leletet láthat a néző, amelyben olyan ma is fájó kérdések jelennek meg, mint a történelmi Magyarország felbomlásának okai és a környező országokban tapasztalható erős magyarellenesség.

A Sárga liliom főszereplője Dósa Mátyás, a további szerepeket Molnár László, Molnár Nikolett, Barabás Botond, Karczag Ferenc, Kiss József, Kertész Marcella, Harna Péter, Mészáros István és Horváth Gábor alakítja. A díszleteket Székely László, a jelmezeket Jánoskúti Márta tervezte.

MTI fotó: Mészáros János
Forrás: MTI