Várhatóan március 15-től látogatható a Siroki vár

A tervek szerint március 15-től látogatható a Siroki vár – tájékoztatta kedden az MTI-t a település polgármestere.

A műemlék az elmúlt évben 350 millió forint értékű rekonstrukción esett át, ám a szeptember 30-i átadás után rövid időn belül bezárták, mert hiányzott az épületegyüttes üzemeltetési engedélye – emlékeztetett Lakatos István (független).

A polgármester hangsúlyozta, hogy a várat a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ gondozza.

A szervezet arról adott tájékoztatást, hogy az engedély beszerzése zajlik, ezért a polgármester reményei szerint március közepétől ismét tudják fogadni a mátrai település fő turisztikai vonzerejét jelentő várban a látogatókat.

Az elmúlt évben átadott fejlesztés keretében megerősítették az alsóvár falait, a vár történetét bemutató múzeumot alakítottak ki a hozzá tartozó szociális blokkal együtt, kézműves műhelyeket rendeztek be és kilátóteraszokkal övezték a várfalat. Magyarországon is egyedi az a farkasvermes felvonóhíd, amelyen keresztül a látogatók a várudvarra juthatnak a beruházásnak köszönhetően.

A siroki vár a 15-16. században az Országh-család erődítéseként élte fénykorát, ám a Rákóczi-szabadságharc után sok más magyar várhoz hasonlóan ezt is felrobbantották.

Forrás: MTI