Mátyás király születésének 570. évfordulóját ünneplik Kolozsváron

Mátyás király születésének 570. évfordulóját ünneplik a hét végén a király szülővárosában, Kolozsváron. A már hagyományos Mátyás Napok egyik idei újdonsága, hogy galambröptetés helyett „égi lámpásokat” eresztenek a magasba.

A kolozsvári Amaryllis Társaság 21. alkalommal rendezi meg a Mátyás Napok rendezvénysorozatát. Mint azt Macalik Arnold, a társaság elnöke az MTI-nek elmondta, a péntektől vasárnapig tartó események központi témája idén a mese lesz, és arra törekednek, hogy Kolozsvár román ajkú közösségét is bevonják az ünneplésbe. „Hiszem azt, hogy valamennyi kolozsvári büszke lehet a város talán legnagyobb szülöttére” – mondta Macalik Arnold.

A pénteki nyitónapon 570 kivilágított lampiont röptetnek fel egy időben Kolozsvár főteréről a király lovas szobra elől. Macalik Arnold szerint a látványos esemény megrendezéséhez 1140 résztvevő szükséges, de nem aggódnak a létszám miatt, mert négy nappal azután, hogy a rendezvényt az egyik közösségi portálon is meghirdették, a felhívásnak 13 ezer látogatója volt, akik közül máris több mint ezerhatszázan jelezték részvételüket. A lámpásröptetés után a Bánffy-palotába hívják az érdeklődőket régizenekoncertre.

A szombati nap – Mátyás király születésének évfordulója – a meséről szól majd. Délelőtt a gyerekeket várják a király szülőházába zenés, rajzos foglalkozásra. A gyerekek egy előadott, Mátyás királyról szóló meséhez készítenek rajzokat, festményeket. A helyben születő könyvet a „szerzők” mindegyike számára kiadják majd. Este pszichológus, néprajzkutató és helytörténész vitaindítói után terveznek kötetlen beszélgetést a mesékről.

A rendezvénysorozat vasárnap a Kolozsmonostori Kálvária templomban fejeződik be, ahol a déli harangszó emlékezetére mondott misét zenei előadás követi.

Macalik Arnold megjegyezte, hogy az évről évre ismétlődő rendezvények avíttságát, „naftalinszagát” szeretnék levetni az újdonságokat felvonultató idei programsorozattal.

Forrás: MTI