Lezárult az Oscar-szavazás

Lezárult az Oscar-díjak 85 éves történetének első online voksolása: az amerikai filmakadémia tagjai Los Angeles-i idő szerint kedd délutánig adhatták le szavazataikat, amelyek eldöntik a vasárnap kiosztásra kerülő díjak sorsát.

Az amerikai filmipar több mint 5800 képviselője, az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) tagjai a február 8-án megkezdődött szavazáson 24 kategória jelöltjei közül választhatták ki az általuk legjobbnak ítélt produkciókat, illetve alkotókat.

A voksokat a PricewaterhouseCoopers könyvvizsgáló cég összegzi, majd a győztesek nevét tartalmazó borítékot eljuttatja a február 24-i Oscar-ceremóniára a hollywoodi Dolby Színházba.

A díjszezon alatt a nagy hollywoodi stúdiók csinos összegeket költöttek filmjeik reklámozására, és arra, hogy a maguk oldalára állítsák az Oscar-szavazókat. A Los Angeles Times című lap becslése szerint Az Argo-akciót forgalmazó Warner Bros. és a Lincolnnal versenyző Walt Disney Co. tíz-tíz millió dollárt adott ki az utóbbi hetekben az Oscar-kampányra. Mindkét produkciót esélyesnek tartják a legjobb film díjára.

A PricewaterhouseCoopers 79 éve szervezi az Oscar-szavazásokat. Mint a cég hangsúlyozta, ez idő alatt még sohasem merült fel probléma a titkos szavazás biztonsága körül. Idén kissé nehezebb volt a helyzet, mivel először szavazhattak a filmakadémia tagjai az online rendszeren keresztül, de választhatták a hagyományos szavazólapok kitöltését is, amelyeket azután a szokványos, postai úton küldhettek vissza a könyvvizsgáló cégnek.

A filmakadémia tagjainak több mint a fele adta le interneten voksait. A jelöléseknél még előfordultak kisebb problémák a rendszerrel: főleg az idősebb szavazók panaszkodtak technikai malőrökre, ezért a jelöltekről folyó szavazást 24 órával meg is hosszabbították. Az elektronikus voksolással az AMPAS szeretné felgyorsítani a szavazási procedúrát, tekintettel arra, hogy sok szavazó az Egyesült Államokon kívül dolgozik vagy él.

Az idei Oscar-mezőnyben a legtöbb, 12 jelölést Steven Spielberg Lincoln című történelmi drámája kapta. Egy jelöléssel lemaradva Ang Lee Pi élete című látványos munkája követi, A nyomorultak című musical és a Napos oldal című vígjáték nyolc kategóriában esélyes, Ben Affleck Az Argo-akció című akciódrámája pedig hét jelölését válthatja díjra, amikor a hollywoodi gálán a borítékok kinyílnak.

Forrás: MTI

,