Színháztörténeti összeállítás a Pannon Tükörben

A Pannon Tükör a szépirodalmi művek, tanulmányok, kritikák közlése mellett a Testvér múzsák rovatban a régiós színházi, zenei, képzőművészeti és filmes eseményekről is beszámol.

Vezető helyet kapott a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház három évtizedes története a Pannon Tükör idén megjelent első számában. A folyóiratot hétfőn mutatták be Zalaegerszegen. A Pannon Tükör a szépirodalomi művek, tanulmányok, kritikák közlése mellett a Testvér múzsák rovatban a régiós színházi, zenei, képzőművészeti és filmes eseményekről is beszámol – mondta el Szemes Péter esztéta.

A legújabb számban a szerzők összeállítást készítettek az 1982-ben alapított Hevesi Sándor színház történetéről, írásaikkal igyekezetek valamennyi korszakról ismertetőt adni, kuriózumokat bemutatni. A színházalapításról, a legendás Ruszt-korszakról Tucsni András dramaturg írt bevezetőt, a jegyzet tartalmazza Ruszt József társulat előtt mondott beszédének szerkesztett változatát is. Az összeállításban két írás a Ruszt-életsorozat ötödik – a zalaegerszegi színházalapítást dokumentáló – kötetéből ad ízelítőt. A színházalapító írásos hagyatékának feldolgozása Tucsni András, Forgách András és Nánay István szerkesztésében a közeljövőben jelenik meg.

A most bemutatott színháztörténeti összeállításban a Bereményi-korszakot Pápes Éva foglalta össze, Besenczi Árpád jelenlegi igazgatóval pedig Turbuly Lilla készített interjút. A folyóiratban két kritika is olvasható az idei évad előadásairól; Szemes Béla színházkritikus a Bölcs Náthánról írt, míg Péntek Imre, a Pannon Tükör főszerkesztője a La Mancha lovagját elemezte. Szemes Péter hozzáfűzte: a harminc évről szóló történetből nagyon sok írás kimaradt, a Halasi-korszakról (Halasi Imre tíz éven át volt a zalaegerszegi színház igazgatója) például egyetlen sor sem jelent meg, ezért a nyári számban újabb összeállítást készítenek a teátrumról.

Forrás: MTI

,