Mandoki-koncert – Világsztárok ünnepe, Charlie volt a meglepetés

Horváth Charlie volt a meglepetésvendég a világsztárok mellett Leslie Mandoki és barátai szombat esti, nagy sikert aratott koncertjén a fővárosi Művészetek Palotájában (Müpa). Az eseményt megtekintette Orbán Viktor miniszterelnök is, aki az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, a koncert révén egy este erejéig újra gimnazistának érezhette magát.

A mintegy három és fél órás estet tető alá hozó, Németországban élő magyar dobos, producer, Leslie Mandoki (Mándoki László) projektjében a hetvenes-nyolcvanas években ismertté vált rock- és dzsesszzenészek szerepelnek, akik legnagyobb slágereiket, valamint a közös projekt, a két évtizeddel ezelőtt alakított Man Doki Soulmates supergroup szerzeményeit adták elő.

Mandoki

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben színpadra lépett például Jack Bruce, a Cream egykori basszusgitárosa, aki a Sunshine of Your Love-ot adta elő, Bobby Kimball, a Toto volt frontembere, aki például a Hold The Line-t énekelte, Chris Thompson (ex-Manfred Mann’s Earth Band), aki a Blinded By The Light megaslágert is bemutatta. A Cutting Crew-ból ismert Nick Van Eedétől hallható volt az (I Just) Died In Your Arms, Greg Lake (volt King Crimson, Emerson, Lake & Palmer) a Lucky Mant énekelte, de színpadon volt John Helliwell (Supertramp), Al Di Meola gitárművész, Randy Brecker trombitás, Bill Evans szaxofonos és Peter Maffay énekes is. Elhangzott Dés László Nagy utazás című dalának angol verziója, a The Journey is Long, amelyet a tízszeres Grammy-díjas énekesnő, Chaka Khan és Mandoki közösen adott elő.

„Óriási dolognak tartom, hogy Káel Csaba meghívott fellépni a barátaimmal a Művészetek Palotájába, ez nagy öröm és megtiszteltetés számomra. Hogy miért nem léptem fel még Budapesten a Man Doki Soulmates-szel? Mert eddig nem hívtak meg” – mondta Leslie Mandoki a koncert után az MTI-nek.

Az est során a számok között elmesélte, hogy 37 éve hagyta el Magyarországot, beszélt sztárrá válásának állomásairól, személyes élményeiről, dalai megszületésének körülményeiről. A színpadon vele volt Szűcs László billentyűs is, aki 1975-ben vele együtt távozott Nyugatra Magyarországról. Mandoki az MTI-nek beszámolt arról, hogy az új Soulmates-lemez talán még idén megjelenik.

Az est meglepetése Horváth Charlie színpadra lépése volt: az énekes Chaka Khannal együtt énekelte el a Nothing Or Everything című dalt.

„Ezt a dalt mintegy tíz évvel ezelőtt egy müncheni stúdióban énekeltem fel egy lemezre Chaka Khannal, aki máshol rögzítette a saját részét. Akkor nem találkoztunk személyesen, most viszont igen, és ez óriási élmény volt számomra. Leslie Mandokit negyven éve ismerem, még disszidálása előttről, amikor az Olympia, az akkori zenekarom koncertjeire járt a MOM-ba” – mesélte Charlie a koncert után.

Orbán Viktor az MTI-nek azt mondta, hogy tudták: ha Mándoki László Budapestre jön világsztár barátaival, akkor rengeteg ismerőse fog érkezni vele a német politikai és gazdasági életből.

„Eljött Stoiber volt bajor miniszterelnök, Magyarország régi barátja is, és még számos olyan személyiség, akivel találkozni nemcsak kötelező udvariasság, hanem politikai esemény is” – tette hozzá a miniszterelnök.

A kormányfő kérdésre válaszolva kitért arra, hogy a koncerttel egy este erejéig újra gimnazistának érezhette magát, amikor „ezek a zenészek voltak az ikonok, ezt a zenét énekeltük, és kerestük a Szabad Európa Rádión Cseke László műsorában, az ő lemezeiket próbáltuk becsempészni Jugoszláviából”.

Az egyik ikon, Randy Brecker 67 éves amerikai trombitás az MTI-nek felidézte, hogy remek dolog volt együtt dolgozni néhány évvel ezelőtt a Halper László gitáros által vezetett Band of Gipsys Reincarnationnel, amelynek lemezére négy számot is feljátszott. „Nagyon élveztem a mostani Man Doki Soulmates-koncertet is, jó volt újra együtt lenni régi barátaimmal. A közeljövőben jelenik meg új lemezem a Brecker Brothersszel, és turnézni is fogunk. Talán Magyarországra is újra eljövök”.

Bobby Kimball, a Toto egykori frontembere azt mondta az MTI-nek, azért élvezi az ilyen fellépéseket, mert a kedvenc zenészeivel lehet egy formációban.

„A Totóból 2008-ban végleg kiszálltam, soha többet nem akarok velük együtt játszani. Az első szólólemezemen dolgozom, nemsokára kész leszek vele” – jegyezte meg Bobby Kimball.

MTI fotó: Soós Lajos
Forrás: MTI