Áprilisban török kulturális intézet nyílik az Andrássy úton

Áprilisban tervezik megnyitni a budapesti Yunus Emre Intézetet: a török kulturális központ az Andrássy út 62. szám alatt várja majd a török nyelv, kultúra, történelem és művészetek iránt érdeklődőket.

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök múlt heti budapesti látogatása alkalmával beszélt arról, hogy hamarosan török kulturális intézet nyílik Budapesten. Az intézet helyszínét már kiválasztották, és rövidesen meg is kezdi működését – közölte.

Kemal Gür budapesti török nagykövet az MTI-nek elmondta, hogy ankarai központtal a világ számos pontján működnek Yunus Emre török filozófusról elnevezett intézetek. Azért a középkori filozófusról nevezték el az intézetek hálózatát, mert Yunus Emre alakja a törökök számára a béke, a remény, a becsület és a tolerancia jelképe – magyarázta.

Yunus Emre (1238? – 1320?) a szúfi miszticizmus kiemelkedő alakja, aki nagy hatást gyakorolt a török irodalomra. Korának azon kevés költői közé tartozott, akik nem az irodalmi nyelvben megszokott oszmán-török nyelven írtak, hanem a beszélt nyelvhez sokkal közelebb álló szókincset használtak. Versei leginkább az isteni szeretetről és az emberi sorsról szólnak.

A Yunus Emre hálózatnak 25 központja működik, egyebek mellett Brüsszelben, Londonban, Tokióban, Kairóban, Varsóban, Bukarestben és több nyugat-balkáni városban.

A nagykövet úgy látja, hogy a gazdaság mellett a kultúra a két ország közötti kapcsolatépítés legfontosabb pillére, ezért a nagykövetség is szoros kapcsolatot ápol majd a kulturális intézettel.

Yaz Hakki, a budapesti intézet igazgatója azt mondta: a központ egyfajta híd lehet Magyarország és Törökország között, segíthet szorosabbra fűzni a kétoldalú kapcsolatokat és ahhoz is hozzájárulhat, hogy a magyarok és a törökök jobban megismerjék egymást.

Kemal Gür kiemelte, hogy már évek óta szeretnének kulturális központot nyitni Budapesten, mert a magyarok érdeklődnek Törökország iránt. Az ország a második legnépszerűbb üdülőhely a magyarok körében és történelmi okokból, a családi gyökereiket kutatva is nyitottak Törökország felé – vélekedett. Az intézet igazgatója hozzátette: persze a török szappanoperák is felkeltik az emberek érdeklődését.

A központ az Andrássy út 62. szám alatt nyílik meg, mindenképpen olyan helyszínt kerestek, amely közel van a város központjához, és könnyen elérhető – fejtette ki. Mint megjegyezte, hamarosan befejeződik az épület felújítása.

Már összeállt az intézet ez évi programja, a tervek szerint előadásokkal, koncertekkel, filmvetítésekkel, kiállításokkal, konferenciákkal és szemináriumokkal várják az érdeklődőket, továbbá török nyelvtanfolyamokat is szerveznek – közölte.

Úgy fogalmazott, hogy az intézet szoros kapcsolatban áll majd az ankarai központtal, amely a forrást biztosítja működéséhez és a terveiket is jóváhagyja. Ugyanakkor Ankara nem szabja meg, hogy milyen programokat szervezzenek a különböző városokban működő intézetek, hiszen azokat mindig az adott országnak megfelelően alakítják.

Kemal Gür arra is kitért, hogy a török kormányfő budapesti látogatásakor a magyarországi török kulturális örökség megőrzéséről írtak alá kölcsönös szándéknyilatkozatot. Hangsúlyozta: Törökországnak más országokban is fontos a török műemlékek megőrzése, fürdők, mecsetek, könyvtárak és hidak megóvása, hiszen ezek építészeti szempontból is jelentős műemlékek.

Forrás: MTI